2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világító cápákra bukkantak kutatók Új-Zélandnál

A belga és az új-zélandi kutatók még 2020 januárjában gyűjtötték be a három, már eddig is ismert cápafaj egy-egy egyedét, amelyekről kiderült, hogy képesek világítani a sötétben.

A búvárcápa mellett másik két lámpáscápaféle, az Etmopterus lucifer és az Etmopterus granulosus esetében is azt találták, hogy az állatok világítanak a sötétben – írja a BBC alapján a hvg.hu.

A Deep-Sea Environments and Ecology című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint az élőlényeket még 2020 januárjában gyűjtötték be Új-Zélandtól nem messze, 200-1000 méter közötti mélységből.

Az állatok a bőrükben végbemenő kémiai reakció révén bocsátanak ki fényt magukból.

A szakemberek szerint a három cápa közül a búvárcápa a legnagyobb, akár 180 centiméteresre is megnőhet. Azzal, hogy sikerült nála megfigyelni a biolumineszcenciát, ez a cápa lett a legnagyobb gerinces élőlény, amely képes magából fényt kibocsátani. A belga Leuveni Katolikus Egyetem, valamint az új-zélandi Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet tudósai szerint ez a tulajdonság segíti a cápákat abban, hogy az ellenfény kibocsátásával elrejtőzzenek más, nagyobb ragadozók elől.

Forrás: PatrynWorldLatestNew/youtube.com
Neked ajánljuk
A színpompás tojások a madárvilágban sem ismeretlenek Egy kutató megfejtette a partra sodródó medúzák titkát A természet vigaszt ad a járvány idején – a szeméttel borított táj ugyanakkor meglehetősen vigasztalan látvány Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam