2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikertörténet a fehérfejű rétisasoké

Az elmúlt tizenkét évben megnégyszereződött a fehérfejű rétisasok száma a kontinentális Egyesült Államokban, így ma már több mint 300 ezer egyed él belőlük.

Az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS) szerint az egykor a kihalás szélére sodródott ragadozómadár-faj fészkelőpárjainak száma mostanra meghaladta a 71 400-at. Az Egyesült Államok nemzeti szimbólumának számító madár egyedszáma a becslések szerint 316 700-ra tehető.

Deb Haaland belügyminiszter, az Egyesült Államok történetének első őslakos, indián származású szövetségi minisztere „sikertörténetnek” nevezte a fehérfejű rétisasok populációjának regenerálódását.

Fotó: USFWS

A faj egyedszáma történelmi mélységbe süllyedt 1963-ban, amikor mindössze 417 ismert költőpár maradt a kontinentális Egyesült Államokban.

Több évtizednyi erőfeszítésnek, köztük a DDT hatóanyagú rovarirtó szer betiltásának és a fehérfejű rétisas veszélyeztetett fajként való besorolásának hála, a populáció folyamatosan növekszik. A faj 2007-ben lekerült a fenyegetett vagy veszélyeztetett állatok listájáról.

Haaland ígéretet tett arra, hogy a belügyminisztérium felülvizsgálja a Trump-adminisztráció veszélyeztetett fajok törvényét érintő intézkedéseit. A miniszter nem mondott konkrétumokat, de környezetvédő csoportok és demokrata törvényhozók hevesen bírálták az előző kormányzat egy sor lépését, köztük a nyugati erdeibagoly egy alfaja számára kulcsfontosságú természetes élőhelyek csökkentését, valamint a szürke farkasok szövetségi védelmének megszüntetését.

Neked ajánljuk
Megnőtt a fehérfejű langurok száma Nem kóbor kiskutya volt, amit befogadott egy amerikai család Delfineket mentettek a Cape Cod-öbölnél Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam