2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vadkamerán rögzítették a legritkább nagymacskát, az amuri leopárdot (videóval)

A legritkább nagymacska, az amuri leopárd példányait rögzítette egy vadkamera Oroszország egy távol-keleti nemzeti parkjában. A fiatal anyaállat, melyet Leo 117F néven azonosítottak, három kölykével jelenik meg a felvételen a Kínával határos Primorje közelében. 

A videón látható, ahogy a leopárdcsalád egy dombtetőn áll a Leopárdok földje nevű nemzeti parkban.

A nőstény feltehetően észrevesz egy állatot, ekkor elhagyja a helyszínt, valószínűleg közelebb megy hozzá. Rövidesen a kicsinyei is figyelni kezdik az anyjuk és a „betolakodó” közt zajló eseményeket. A felvételen a kölykök nem tűnnek ijedtnek.

Ez volt az első alkalom, hogy Leo 117F, melyet négyévesnek becsülnek, kölykeivel együtt feltűnt egy vadkamera felvételein.

„Most fedeztük fel, hogy családja lett, ez az első alomnyi kölyke. Egyszerre három kis leopárdot felnevelni az orosz tajgán nem egyszerű feladat, tágas tér és sok élelem szükséges hozzá” – magyarázta a nemzeti park egy szóvivője, Ivan Rakov.

A leopárdok amurinak nevezett alfaja a legritkább a világ nagymacskái közül. Jól másznak fára, bundájuk foltmintázata pedig annyira egyéni, mint az ember ujjlenyomata.

A szóvivő szerint a felvétel bizonyítja, hogy gyümölcsöző volt az orosz és kínai hatóságok orvvadászok elleni harca és más állatvédő intézkedései, melyekkel a súlyosan veszélyeztetett alfajt meg akarták menteni. Az amuri leopárdok populációja lényegében „a halálból jött vissza”.

Mintegy 40 amuri leopárdnak van „kettős állampolgársága”, szabadon vadásznak a két ország határos területein. A 2012-ben létrehozott nemzeti park más nagymacskáknak, köztük hiúzoknak és amuri tigriseknek is otthont ad.

Neked ajánljuk
Minden ötödik európai madárfaj a kihalás szélén Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában Újabb lépés az északi szélesszájú orrszarvú fajmegőrző programjában Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Az újrahasznosított hulladék aránya nőtt, mégis több szemét végzi a lerakóban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam