2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jobban érthetik a lovak, ha „babanyelven” beszélünk hozzájuk

Sokan úgy beszélnek a házi kedvenceikhez, mint a kisgyerekekhez: magasabb hangon, eltúlzott hanglejtéssel, sok lovas a lovához is így szól. Két francia kutatóintézet etológusai ennek a kommunikációnak a hatásosságát vizsgálták.

A Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Környezeti Nemzeti Kutatóintézet (INRA), valamint a Francia Lovasintézet (IFCE) viselkedéskutatói az Animal Cognition tudományos lap friss számában jelentették meg tanulmányukat, melynek eredményeit felhasználhatják a tenyésztők és a lovasok, hogy megkönnyítsék a napi kommunikációt.

Az anyai, szülői vagy más néven babának szóló (IDS) beszédet számos kutatás tanulmányozta, és sok előnyéről számolt be: hasznos a kapcsolat szempontjából, és elősegít egyes tanulási folyamatokat. A beszédet ilyenkor a megszokottnál magasabb hangfekvés, a szavak ismétlése, erős pozitív érzelmi töltés és a hanglejtés eltúlzása jellemzi.

Fotó: Shutterstock

A kutyák és a majmok figyelmét könnyebb megragadni és megtartani, ha így beszél hozzájuk az ember. (Ennek PDS, vagyis házi kedvencekhez szóló beszéd a neve.) Az állatok így gyakran könnyebben is tanulnak.

Előzetesen a közösségi portálokon megkérdeztek 845 lovast: 93 százalékuk rendszeresen így beszél a lovaihoz, de csak 44 százalékuk véli, hogy állataik érzékelik ezt.

Fotó: Shutterstock

A tudományos vizsgálathoz két tesztsorozatot végeztek húsz olyan lóval, amelyhez még sose beszéltek PDS-t használva. Először a résztvevők egyenként beszéltek minden lóhoz tisztogatás közben PDS-t vagy a hétköznapi, felnőttek közt szokásos beszédet használva. Azt figyelték meg, hogy PDS-t használva az állatok nyugodtabbak voltak, többet néztek a gondozóra, és tükrözték a gesztusait is. Ilyesmit nem figyeltek meg, amikor semleges felnőtt beszéd hangjain szóltak hozzájuk.

A második tesztben információt adtak át a lovaknak arról, hogy hol a jutalomfalat. A kísérletben részt vevő ember a lóval szemben állt, két lezárt vödörrel. Karjával afelé mutatott, ahol a jutalom volt, közben vagy PDS-t, vagy semleges hangot használva beszélt.

Amikor semlegesen szóltak hozzájuk, a lovak véletlenszerűen választottak a vödrök közül, amikor viszont „babanyelven”, akkor ahhoz a vödörhöz mentek, amelyikre az ember mutatott.

A tudósok megállapíthatták, hogy a babákhoz vagy kisállatokhoz szóló beszéd (PDS) megragadja a lovak figyelmét, segít, hogy jobban megértsék a gondozó szándékát és kövessék az utasítást, így pontosabban hajtsák végre a feladatot.

Neked ajánljuk
Így készítsünk birsalmakompótot A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért Ökoest-előadássorozat a teremtett világ védelméről Aláírásgyűjtés egy benzinmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam