2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szokatlanul korán borultak virágba a kiotói cseresznyefák

A rendkívüli meleg március hatására Kiotó japáncseresznyéinek virágzása 1200 év után rekordot döntött. A tudósok szerint a korai virágzás a klímaváltozásnak tudható be.

A japáncseresznyék legkorábbi virágzásának rekordját eddig 1409. március 27-re datálták, a virágzási statisztikákat pedig egészen 812 óta ismerik a tudósok. A mostani rekord a szakértők szerint újabb jele a klímaváltozásnak – írja a The Washington Post alapján a Telex.

„A növény időjárásra való érzékenysége miatt a japáncseresznye korai virágzása hihetetlenül értékes adat a klímaváltozással foglalkozó kutatóknak”

– mondta Benjamin Cook, a Columbia University kutatója. Oszaka egyetemének kutatói egy görbén is megmutatták a japáncseresznye virágzásának időpontjait: ebből az látszik, hogy míg közel 1000 évig nagyjából minden évben ugyanakkor virágzott, addig az 1800-as évek után hirtelen lejteni kezdett a görbe, azaz egyre korábbra került a virágzások időpontja. Cook szerint az elmozdulás az 1800-as évek óta tartó klímaváltozásnak, illetve az urbanizációnak köszönhető.

A rekordok elemzése Michael Mann, a Pennsylvania Egyetem professzora szerint azt is mutatja, hogy „évezredekre visszamenően példa nélküli az az emberek okozta éghajlatváltozás, aminek most tanúi lehetünk.” Theresa Crimmins, az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Fenológiai Intézetének igazgatója szerint a korai virágzás ráadásul „sérülékenyebbé teszi a japáncseresznyéket is az időjárással szemben”.

Virágba borult cseresznyefa Kiotóban Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam