2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A színpompás tojások a madárvilágban sem ismeretlenek

A  Földön csaknem 10 ezer madárfaj él az aprócska kolibritől az impozáns struccig, a színpompás paradicsommadaraktól a közmondásosan „szürke” verebekig, a trópusi esőerdőktől a jeges tenger zord sziklaszirtjeiig benépesítve bolygónk egét – nem meglepő hát az utódaikat rejtő tojások elképesztő szín-, forma- és mintagazdagsága sem.

A tojás egy egészen különleges találmány: mivel a madarak testhőmérséklete az emlősökénél magasabb, az embrió belső fejlődéséhez nem biztosít megfelelő feltételeket. A tojásokban ugyanakkor optimális hőmérsékleten képesek fejlődni a fiókák, csontjaik felépítéséhez ráadásul a bölcsőjük héjában rejlő kalciumot is hasznosítani tudják.

De azon kívül, hogy az ellenálló héj megfelelő hőmérsékletet és fizikai védelmet biztosít az utódok fejlődéshez, a tojások olykor páratlan esztétikai élményt nyújtó színe, mintázata és formája is változatos módokon segíti az utódok felnevelését.

A vándorrigó (American Robin) tojásainak impozáns kékjéről egy színárnyalatot is elneveztek. A szín feltehetően az utód egészségével kapcsolatosan szolgál információval, az élénkebb árnyalatú tojásokból kikelő fiókákat ugyanis a hímek a kutatások tanúsága szerint gondosabban etetik.

Fotó: shutterstock.com

A lumma egy pingvinre emlékeztető vízimadár, amely az amerikai kontinens északi régióiban él. A telet a tengeren töltik, és a parti sziklákon fészkelnek. Tojásaik különleges alakja és mintázata is ezzel függhet össze: az elvékonyodó csúcs a szikláról való legördülés ellen véd, a mintázat pedig a tengerről visszatérő szülőket segíti tojásaik felismerésében.

Fotó: shutterstock.com

Az emuk zöldeskék tojásai a ragadozóktól való védelmet szolgálják, hiszen a futómadarak a fűbe rakják tojásaikat, amelyek szép színük mellett damaszkuszi acélra emlékeztető, különleges felszínükkel is látványost hatást keltenek.

Fotó: shutterstock.com

A nagy tinamuk tojásaik impozáns színe mellett különleges költési szokásai miatt is figyelmet érdemelnek: az apró, pulykához hasonló madarak az esőerdő alsó lombkoronájában élnek. A párzási időszakban a tojók több fészekalja tojást raknak, amelyeket a hímek költenek ki.

Fotó: shutterstock.com

A madártojások színével kapcsolatos kutatások általánosságban arra jutottak, hogy a hidegebb, zord körülmények között fészkelő madarak tojásai sötétebbek, ezáltal több napfényt és így meleget képesek megkötni, amíg a szülők élelem után járnak.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: thoughtco.com
Vissza
Hírfolyam