2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A cápák megkerülhetetlen szerepet játszanak az élővilág helyreállításában

Egy ausztrál öbölben megvalósított kísérlet igazolta, hogy a csúcsragadozók jelenléte meghatározó szerepet játszik az élőhelyek egyensúlyának fenntartásában és a klímaváltozással együtt járó káresemények utáni regenerálódásukban.

A Floridai Nemzetközi Egyetem (FIU) kutatói számára a 2011-es, extrém tengeri hőhullám teremtett lehetőséget egy különleges, terepen elvégzett kísérletre. A Cápa-öböl hatalmas és rendkívül fajgazdag tengerifű-telepeinek jelentős része elpusztult.

Ez a sajnálatos esemény, illetve a terület elnéptelenedése ugyanakkor lehetővé tette, hogy a szakemberek modellezzék, milyen hatása van annak, ha hiányoznak a tengerifüvet lelegelő tengeri tehenek és teknősök populációjának szabályozásában szerepet játszó cápák.

Arra a kérdésre kerestek választ, hogy a csúcsragadozók hiánya tovább fokozhatja-e a klímaváltozás miatt bekövetkező pusztulás hatását.

A kísérletben a tengeri tehenek legelését kerti szerszámokkal felszerelt búvárok modellezték. Eredményeik alapján a füvet fogyasztó fajok kontrollálatlan „szaporodása” egyértelműen megakadályozta a tengeri füvek regenerálódását, a változatos élővilág számára optimális környezetet kínáló, magas és sűrű növényzet kialakulását.

A kutatás alapján a csúcsragadozók visszaszorulása nemcsak az ökoszisztémák szerkezetét befolyásolja, de a növényevők túlszaporodása révén az élőhelyek megújulóképességét is károsan befolyásolja. Ez alapján pedig a ragadozók állományának fenntartása és a faji sokféleség megőrzése fokozhatja az élőhelyek ellenálló képességét a klímaváltozással együtt járó ökológiai katasztrófákkal szemben.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam