2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kihalás széléről hozták vissza az Új-Zélandon honos kokakót (videókkal)

Az elmúlt több mint két évtized erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült visszahozni a kihalás széléről az északi-szigeti kokakót, Új-Zéland egyik ikonikus madarát. Jelenleg 2000 költőpár élhet a titokzatos erdei madárból, míg a megóvásukra irányuló erőfeszítések kezdetén már csak mindössze 330 pár volt belőle.

A kokakó fontos szerepet tölt be a maori mitológiában. Különleges státuszát részben orgonaszerű énekének köszönheti, amelyet gyakran használnak a filmekben az új-zélandi vadon megidézéséhez. Az ország 50 dolláros bankjegyét is a kokakó képe díszíti.

A csőre alatt jellegzetes kék bőrfüggelékkel rendelkező északi-szigeti kokakó populációjának újjáélesztését az 1990-es évek végén kezdték meg, amikorra mindössze ezer példány maradt az Északi-szigeten.

A kokako „éneke”:

Az intézkedések részét képezte a madarak áttelepítése, valamint az ismert természetes élőhelyeik megtisztítása a ragadozóktól.

Noha az északi-szigeti kokakó esetében igazi sikertörténetet lehet elkönyvelni, a kokakók másik faját, a déli-szigeti kokakót 2013 óta „feltehetőleg kihalt” fajként tartják számon.

A csőre alatt narancssárga színű madár felkutatásával foglalkozó természetvédő jótékonysági alapítvány néhány évvel ezelőtt több ezer új-zélandi dollár jutalmat ajánlott fel a madár esetleges észlelőinek. A pénzért azonban azóta sem jelentkezett senki.

Egy rövid, pár évvel ezelőtti tudósítás a kokakók mentése érdekében tett erőfeszítésekről:

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam