2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felmérik a túlszaporodott medveállományt Romániában

Az év második felében történhet meg az állatok felmérése, addig a létező uniós kvóták alapján lehet kiemelni vagy kilőni a gondokat okozó medvéket. Mind a beavatkozással, mind az állomány ritkításával számolnak a környezetvédelmi minisztériumban.

Versenytárgyalást hirdetett a minisztérium az állománybecslést végző szakcégek számára, mert évente felbecsültetik a védett állatok populációit. Létezik egy 10 millió euróval finanszírozott európai projekt, amely a génmintákra alapozva új, pontosabb módszerrel becsüli fel a medvepopulációt – mondta el Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

„A beavatkozás hiánya nem megoldás. Kívülről szemlélni az ügyet, és azt mondani, hogy lehet, jobb lesz, de lehet, hogy nem, lehet, hogy balesetek történnek, lehet, hogy medvék lesznek a sípályákon vagy az iskolaudvarokon, de az is lehet, hogy nem, ez nem megoldás”

– jelentette ki a miniszter.

Az év második felében történhet meg az állomány felmérése, addig a létező intervenciós kvóták alapján lehet kiemelni vagy kilőni a gondokat okozó medvéket. Mind a beavatkozással, mind az állomány ritkításával számolnak.

Fotó: figyelo.hu

A miniszter neheztelésének adott hangot amiatt, hogy egyetlen európai ország sem kér a romániai medvékből. Ezt hivatali elődje felkérésére 17 EU-tagország illetékesei írásban is közölték.

Tánczos Barna megemlítette: minden olyan országban, ahol medvék élnek, beavatkoznak a medvepopulációba, mert ezt megengedi a vonatkozó EU-s irányelv. Romániának pedig a megelőző és a medvetámadásokat követő beavatkozásokra is szüksége van. 

Romániában túlszaporodott a medveállomány azt követően, hogy 2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Egy 2019 tavaszán készített becslés szerint az országban 6450 és 7200 között lehet a vadon élő medvék száma.

A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó 2018-as akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt.

Neked ajánljuk
Településen kívül is eltávolíthatók a veszélyes medvék Romániában Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat Ritka jelenség: elefántikrekre bukkantak Kenyában (videóval) Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam