2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nő a grizzlyk élettere, de még óvni kell őket

Egyre nagyobb területen vannak jelen a grizzly medvék az amerikai Sziklás-hegység egyes részein, de továbbra is védelemre szorulnak – állapították meg a szakemberek, akik szerint az ország egyetlen más térsége sem alkalmas a ragadozók újra-betelepítésére.

Az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (FWS) csaknem egy évtized után először adott ki jelentést a kontinentális Egyesült Államokban élő grizzlyk helyzetéről.

A ragadozók populációi két területen növekedtek az elmúlt tíz évben. A Yellowstone Nemzeti Parkban élő grizzlyk száma mostanra meghaladta a 700-at, míg a Montana állambeli Glacier Nemzeti Park körül több mint ezer példány él. A Sziklás-hegység érintett térségének többi részén továbbra is alacsony a grizzlyk száma.

Az 1975-ös 2 százalékról a medvék mostanra az eredeti elterjedési területük nagyjából 6 százalékára visszatértek.

A szakemberek aláhúzták, hogy a már meglévő populációk erősítésére kell fókuszálni, és nem a medvék betelepítésére az ország más részeire.

Grizzly medve pisztrángot eszik a Yellowstone Nemzeti Park közelében Fotó: Shutterstock

A környezetvédők és néhány egyetemi kutató által javasolt betelepítési területeken ugyanis a grizzlyk ugyanazokkal a kihívásokkal néznének szembe: a védett területek alacsony száma, a magas népsűrűség és a más medvepopulációkkal való érintkezés kis esélye, ami gátolná az egészséges populációk fenntartását.

Korábban több tízezer grizzly élt Észak-Amerika nyugati felén, ám a vadászat, a csapdák és a természetes élőhelyeik elvesztése miatt a ragadozók többsége odaveszett az 1900-as évek elejére.

A grizzlyk a fenyegetett fajokat megillető védelmet élveznek a kontinentális Egyesült Államok területén 1975 óta, ami lehetővé tette a populációik lassú regenerálódását néhány területen.

Neked ajánljuk
Tusnádfürdőn kezdték el a medvepopuláció felmérését A kihalás szélén áll egy gyíkfajta Nagyobb veszélyben lehetnek a nagymacskák, mint gondoltuk Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam