2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Soha nem láttak még ennyi barna medvét a francia Pireneusokban

Tavaly 64 barna medvét, köztük 16 bocsot számoltak össze a francia Pireneusokban. A megfigyelések kezdete óta még soha nem fordult elő, hogy egyetlen évben kilenc almot találjanak.

A Pireneusok franciaországi részén gyakorlatilag folyamatosan nő a medvepopuláció 1995 óta, amikor még a tízet sem érte el az ott élő barna medvék száma. Tavalyelőtt 59 állatot számoltak össze. A Réseau Ours Brun (ROB) állatvédő szervezet szerint azonban

még mindig nem ért el akkora méretet a populáció, hogy külső segítség nélkül életképes maradjon. Legalább 50 szaporodásképes egyedre és genetikai sokféleségre van szükség. A kormány 2028-ig szóló terve egyébként ezt előirányozza.

Barna medve a francia Pireneusokban Fotó: OFB

A civil szervezet elégedetten állapította meg azt is, hogy 2020-ban látványosan csökkent a medvék által a haszonállatokban okozott kár: 636 jószág pusztult el vagy sebesült meg medvetámadásban, feleannyi, mint 2019-ben (1200).

A nyájak védelme kardinális kérdés, mert a gazdák hevesen ellenzik a medvék pireneusi újrahonosítását, tavaly júliusban például 1800 embert, köztük választott politikusokat sikerült mozgósítaniuk egy medveellenes tüntetésre.

Tavaly három barna medvét ejtettek el illegálisan, az ROB követeli, hogy ezeket pótolják, mint ahogy azt a törvény is előírja.

A medveszámlálók szép szaporulatra számítanak idén is, mivel szerintük 14 vagy 15 nősténynek is utódai születhetnek 2021-ben.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam