2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kihalás szélén állnak az erdei elefántok

A vadorzás és az élőhelyek elvesztése miatt a kihalástól fenyegetett kategóriába került az erdei elefánt (Loxodonta cyclotis) a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vörös listáján. Ez a legveszélyeztetettebb kategória a három fokozat közül. 

A kissé gyakoribb afrikai elefánt (Loxodonta africana) a második kategóriába, a súlyosan veszélyeztetett állatok közé került. Eddig a két fajt együtt kezelték a listán, és a harmadik, a veszélyeztetett kategóriába tartoztak.

Az erdei elefántok száma azonban 31 év alatt 86 százalékkal csökkent, az afrikai elefántoké pedig 50 év alatt 60 százalékkal – közölte csütörtökön a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN).

A vadorzás mértéke 2008 óta jelentősen megnövekedett, 2016-ban a szervezet a két faj egyedszámát 415 ezerre becsülte.

„Az elefántok Afrikában kulcsszerepet játszanak az ökoszisztémában. Sürgősen véget kell vetnünk a vadorzásnak, és biztosítanunk kell, hogy elegendő élettér kerüljön védelem alá”

– mondta Bruno Oberle, az IUCN vezérigazgatója.

Erdeielefánt-család Fotó: Shutterstock

Az IUCN Gabont és Kongót nevezte meg, ahol a vad elefántok számát sikerült stabilizálni. A Zambézi folyónál lévő Kavango-Zambézi természetvédelmi területen Angola, Botswana, Namíbia, Zambia és Zimbabwe között növekedett az erdei elefántok száma.

Az elefántcsonttal való kereskedelem virágzik: 2019-ben 42,5 tonna elefántcsont lefoglalását jelentették, 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor azok az országok, ahol öt éven keresztül a lefoglalások 35 százaléka történt, az elmúlt három évben nem szolgáltattak adatokat.

Az elefántcsont-kereskedelem globális bűnszervezetek kezében van. A tettesek nagy része még mindig megússza büntetés nélkül. A becslések szerint évente mintegy 30 ezer elefánt esik vadorzás áldozatául. A csempészett elefántcsontnak csupán 10 százalékát fedezik fel.

A koronavírus-járványnak súlyos hatása van az állat- és természetvédelemre is. Az afrikai védett területek több mint felében csökkenteni kellett a vadorzók elleni intézkedéseket, vagy teljesen fel kellett függeszteni azokat. Az érintett országokban ugyanis csökkent a területek anyagi támogatása a gazdaság összeomlása és a turisták elmaradása miatt.

Afrika déli részén a vadorzás mellett az élőhelyek elvesztése is fenyegeti az elefántokat.

Az IUCN minden évben többször frissíti az 1964 óta vezetett vörös listát. Több mint 134 ezer állat- és növényfaj szerepel rajta, közülük csaknem 37 500 fajt a kihalás fenyegeti.

Neked ajánljuk
Először észleltek tengeriszivacs-fehéredést Új-Zélandon Újabb korallfehéredés sújtotta a Nagy-korallzátonyt Találós kérdések gyerekeknek válaszokkal – Erdei állatok (videó) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam