2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szaúd-Arábia erdőt varázsolna a sivatagból – magyarok is részt vehetnek benne

Szaúd-Arábia az egyik legszárazabb ország a világon. Területén nincsenek állandó folyók és tavak, az éves csapadékmennyiség a legtöbb régióban nem haladja meg a száz millimétert, nyáron tikkasztó a hőség. A több mint kétmillió négyzetkilométernyi ország alig 1,3 százalékát borítják erdőségek. Ezen szeretnének változtatni.

Nemrégiben Mohammed bin Szalmán meghirdette a Zöld Szaúd-Arábia és a Zöld Közel-Kelet nevű programot, mely szerint

Szaúd-Arábia a következő években tízmilliárd fát ültet az ország területén, és összesen ötvenmilliárdot a tágabb Közel-Keleten. A szaúdiak azzal indokolták a tervüket, hogy a világ vezető olajkitermelőjeként vállalják a felelősséget a klímaváltozás elleni harcban, és szeretnének vezető szerepet játszani az elkövetkező zöldkorszakban is.

Az erdősítésen kívül 2030-ig 50 százalékosra emelnék a megújuló forrásokból előállított elektromos energia arányát, amely jelenleg nem éri el a 7 százalékot sem a Közel-Keleten – írta a Magyar Nemzet.

Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg új életet lehelne a sivatagba
Fotó: Facebook

A nagyszabású terv nem csupán üres álmodozás, pénzt, paripát, fegyvert nem sajnálnak majd a programtól.

– Érdemes tudni, ahogyan a Szahara valamikor zöld volt, ugyanúgy az Arab-félszigetet is folyók szabdalták egykoron. Ezek maradványai műholdfelvételeken és más vizsgálatokon jól látszódnak. Az emberiség mai tudásával jó esélye van arra, hogy ezt részben helyreállítsa

– értékelte a bejelentést a Magyar Nemzetnek Steier József agrárszakmérnök. A legfontosabb persze az öntözéshez szükséges vízmennyiség biztosítása, de ma már léteznek erre technológiák, ahogyan a drasztikusan leromlott talajtani viszonyok is viszonylag gyorsan orvosolhatók megfelelő növénykultúrákkal és – többek között magyar – technológiákkal, szabadalmakkal.

Szaúdi számítások szerint, ha a projekt megvalósul, 4 százalékkal csökken a globális károsanyag-kibocsátás. Ugyanakkor Steier József rámutatott: a faültetés önmagában nem megoldás, hiszen a növény kiszáradhat, kivághatják, megehetik a vadak – ahogyan az afrikai Nagy Zöld Falnál is látszik.

A sivatagot nem lehet „leigázni”, nem kísérleti terep. Ha valaki téved, azt gyorsan eltemeti a homok!

Steier József a mikroszaporított és előnevelt smaragdfával a kezében Fotó: Sunwo Zrt.

Az Arab-félsziget erdősítésében mi, magyarok is főszerephez juthatunk. A Steier József által kifejlesztett smaragdfa nem csupán szárazság- és extrém hőmérséklettűrő, de 27-féle hasznosságú, és az ENSZ fenntartható fejlődés előírásainak is teljességgel megfelel. A növényt már sikerrel tesztelték Magyarországon és Marokkóban, sivatagban is, nemrégiben pedig az Egyesült Arab Emírségekben.

Magyarország számára más babér is teremhet. Éppen múlt héten ült össze a magyar–szaúdi gazdasági együttműködési kormányközi bizottság harmadszor, amelyen az agrárfejlesztést és a vízgazdálkodást a kiemelt területek között említették.

Neked ajánljuk
A magyar erdők az itt élő emberek egészségét szolgálják Erdősítés robotdinoszauruszokkal? (videóval) Hagymások ültetése ősszel (videó) A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam