2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tavaly pusztult el a legtöbb őserdő a trópusokon

Mintegy 4,2 millió hektárnyi őserdő veszett oda 2020-ban a trópusokon, ami 12 százalékos növekedés az előző évhez képest. Brazíliában, Kongóban és Bolíviában volt a legnagyobb a pusztulás mértéke.

A Global Forest Watch (GFW) interneten elérhető erdőfigyelő rendszer adatai alapján készült friss jelentés szerint

összesen 12,2 millió hektárnyi fás terület – beleértve az erdőket és az ültetvényeket – pusztult el tavaly a trópusi övezetben, döntően a mezőgazdasági termelés miatt. 
Ugyanakkor a szélsőséges hőség és szárazság okozta hatalmas tüzek óriási erdőterületeket emésztettek fel szerte Ausztráliában, Szibériában és az Amazonas-medencében.

A GFW-t működtető washingtoni székhelyű Világ Erőforrásai Intézet (WRI) jelentése szerint vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a járványügyi korlátozások hozzájárulhattak az illegális fakitermelés erősödéséhez, azáltal, hogy az erdőket kevésbé védik, és az emberek nagy számban visszatértek a vidéki területekre.

A növények, különösen a trópusokon élők, valamint a talaj hatalmas szénelnyelőkként működnek, az emberiség éves szén-dioxid-kibocsátásának majdnem egyharmadát elnyelve. A 2020-as erdőpusztulás nyomán 2,64 milliárd tonna szén-dioxid került a légkörbe, ami India egész éves emissziójával megegyező mennyiség.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban sok területen az utak közelében lévő erdők kemény fáit hasznosítják, a megtisztított területeket pedig vágott növények, például banán és yam számára művelik meg Fotó: Shutterstock

Brazília 1,7 millió hektárnyi őserdőt veszített el 2020-ban, 25 százalékkal többet, mint az előző évben. A pusztulás döntően az Amazonas-medencére koncentrálódott, ahol a területek egy részét szándékosan tisztították meg. A száraz időjárás miatt azonban a már korábban kivágott erdők helyén gyújtott tüzek kontrollálatlanul terjedtek.

Tüzek pusztítottak a Brazíliától egészen Bolíviáig és Paraguayig elnyúló Pantanal területén. A mocsaras vidék csaknem egyharmada a lángok martalékává vált tavaly. A szakemberek szerint évtizedekbe telhet, mire a régió regenerálódik.

Brazília után a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Bolíviában volt a legnagyobb a pusztulás mértéke.

A 2020-as évnek azonban voltak sikertörténetei is: Indonéziában 17 százalékkal csökkent az erdőpusztulás mértéke az előző évhez képest.

Neked ajánljuk
Betiltották a fakitermelést a Kilimandzsárónál lévő erdőkben Két sokatmondó karikatúra a folyók áradásáról Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás? A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam