2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Láncra vert elefántot mentettek

Állatvédők és üzletemberek fogtak össze Mexikóban, hogy kiszabadítsanak egy negyvenéves volt cirkuszi elefántot, amely hat éve láncra verve és magára hagyatva tengette nyomorúságos életét a Jalisco állambeli Guadalajarában.

Az állatos cirkuszi mutatványok hat évvel ezelőtti betiltása óta Mexikóban az egykori cirkuszi vadállatok 80 százaléka pusztult el, és további 20 százalék – köztük több oroszlán és tigris – tengődik fogságban rettenetes körülmények között, mert bevétel híján gazdáiknak nincs pénzük az etetésükre, gondozásukra.

Az akció kezdeményezői megvásárolták és a héten megszabadították láncaitól a Big Boy néven ismert egykori cirkuszi elefántot, hogy előbb a 700 kilométerre északra fekvő Culiacán állatkertjébe szállítsák rehabilitációra, majd egy külön az elhagyott állatok befogadására létrehozandó tágas rezervátumban helyezzék el.

Big Boy Culiacánban, ahol a rehabilitációját tölti Fotó: unotv/Samuel Sánchez

A kihalás fenyegette ázsiai elefántokhoz tartozó Big Boy életéből három évtizedet töltött ketrecbe zárva egy cirkuszban. 2015 óta már nem kellett fellépnie a manézsban, viszont gazdái nem is törődtek vele megfelelően, és a szabadságát sem nyerte vissza.

Az öttonnás állat közúti átszállítása Jalisco államból az északi Mexico államba nagy kihívás elé állítja a szervezőket, ezért az elefántot a Mexikói Állatkertek, Keltetők és Akváriumok Szövetségének (AZCARM) számos specialistája kíséri el útján.

Az AZCARM már korábban megpróbált átalakítani egy területet Jalisco államban a tervezett Ostok Állatmenhely számára, de a projekt tavaly megrekedt a közbiztonság megromlása miatt, Chalco város polgármesterének meggyilkolása után. A projektet most újraindítják.

Neked ajánljuk
Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Mobiltelefonos emlőshatározót készítettek magyar természetvédők Univerzum – A rétisas röpte (ismeretterjesztő film) A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam