2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megárvult orangutánkölyköket mentettek meg Borneó szigetén (videóval)

Egyre gyakrabban kerülnek veszélybe az orangutánbébik Borneó szigetén. A Borneói Orangutánmentő Alapítvány (BOSF) közlése szerint február közepe óta három, 6-10 hónapos állatot kellett megmenteni, melyek anyját valószínűleg megölték.

Összehasonlításként: a teljes 2020-as évben öt orangutánkölyköt fogadott be az alapítvány, néhányat anyjával együtt.

A BOSF németországi kirendeltségének vezetője, Daniel Merdes szerint a tendencia aggodalomra ad okot. „Örömöt, ugyanakkor bánatot okoz a hármas mentés híre: örömöt, mert három életet sikerült megmenteni a fajkihalás elől, de bánatot, mert ez valójában három megölt orangutánanyát jelet” – fogalmazott a szakértő.

A három kisállatot – Onyert, Ramangait és egy még névtelen nőstényt – a BKSDA indonéz természetvédelmi hatóság vette át falusiaktól.

A fiatal emberszabásúak a BOSF Nyaru Menteng központjában kapnak orvosi kezelést, és felkészítik őket a későbbi életre a dzsungelben.

A három megmentett orangutánbébi egyike Fotó: orangutan.or.id

„Ez a három mentett orangutánbébi jelzi, hogy a fakitermelés és az erdei ökoszisztémák felelőtlen kizsákmányolása még mindig tart. Élőhelyeik elpusztítása kényszeríti arra a vad orangutánokat, hogy a táplálékkeresés során a kertekbe és termőföldekre vándoroljanak, ami az emberek és állatok közötti konfliktusokhoz vezet” – mondta a helyi programigazgató, Denny Kurniawan.

A BOSF állatorvosa, Agus Fahroni azonban biztos abban, hogy az egyelőre még magatehetetlen kicsiny majmok hamarosan elkezdhetik a rehabilitációs folyamatot.

Jelenleg mindhárom újonnan érkezett orangután karanténban van, és bár a trauma jeleit mutatják, pozitív változások is észlelhetők rajtuk.

Egy 2018-ban végzett kutatás szerint a borneói orangutánok száma az elmúlt évtizedekben több mint 100 ezerrel csökkent. Az az orvvadászat mellett élőhelyük visszaszorulása is fenyegeti őket, mivel nagy erdős területeket irtanak ki – többek között pálmaolajat termelő ültetvények számára.

Neked ajánljuk
Műholdfelvételekkel mérnek fel egy rozmárállományt (videóval) Minden ötödik európai madárfaj a kihalás szélén Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam