2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A homok hűtésével segítik a közönséges levesteknősök szaporodását Ausztráliában

A felmelegedés veszélybe sodorta az ausztráliai Heron-szigeten élő tengeri teknősök populációját, mivel a magas hőmérséklet hatására a tojásokból túlnyomórészt nőstények kelnek ki. 

A hüllők nemének kialakulását a homok hőmérséklete is befolyásolja: a túlzottan meleg homok miatt az elmúlt tíz évben a kikelt teknősök 99 százaléka nőstény volt. Ha folytatódik ez a tendencia, az akár a faj kihalásához is vezethet – hívta fel a figyelmet a BBC alapján a Tények.

A helyi természetvédők úgy próbálnak segíteni a problémán, hogy a tojásokat megfelelő hőmérsékletűre hűtött homokba helyezik.

A WWF és a Queenslandi Egyetem munkatársai együtt dolgoznak a teknőspopuláció egyensúlyának helyreállításán. A nőstények által lerakott tojásokat összegyűjtik, és egy szabályozható hőmérsékletű mesterséges fészekbe teszik.

A Föld történetében tapasztalt hasonló eseményeknél sokkal gyorsabb ütemben zajló klímaváltozás kihívásaihoz az élővilág kevésbé vagy egyáltalán nem képes alkalmazkodni. Ezekben az esetekben az adott faj fennmaradásának biztosítékát a kutatók az emberi beavatkozásban látják – fejtette ki a BBC-nek a WWF képviselője.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: tenyek.hu
Vissza
Hírfolyam