2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A homok hűtésével segítik a közönséges levesteknősök szaporodását Ausztráliában

A felmelegedés veszélybe sodorta az ausztráliai Heron-szigeten élő tengeri teknősök populációját, mivel a magas hőmérséklet hatására a tojásokból túlnyomórészt nőstények kelnek ki. 

A hüllők nemének kialakulását a homok hőmérséklete is befolyásolja: a túlzottan meleg homok miatt az elmúlt tíz évben a kikelt teknősök 99 százaléka nőstény volt. Ha folytatódik ez a tendencia, az akár a faj kihalásához is vezethet – hívta fel a figyelmet a BBC alapján a Tények.

A helyi természetvédők úgy próbálnak segíteni a problémán, hogy a tojásokat megfelelő hőmérsékletűre hűtött homokba helyezik.

A WWF és a Queenslandi Egyetem munkatársai együtt dolgoznak a teknőspopuláció egyensúlyának helyreállításán. A nőstények által lerakott tojásokat összegyűjtik, és egy szabályozható hőmérsékletű mesterséges fészekbe teszik.

A Föld történetében tapasztalt hasonló eseményeknél sokkal gyorsabb ütemben zajló klímaváltozás kihívásaihoz az élővilág kevésbé vagy egyáltalán nem képes alkalmazkodni. Ezekben az esetekben az adott faj fennmaradásának biztosítékát a kutatók az emberi beavatkozásban látják – fejtette ki a BBC-nek a WWF képviselője.

Neked ajánljuk
Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Októberben folytatódik a szabadonbalaton ökológiai-kulturális programsorozata Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: tenyek.hu
Vissza
Hírfolyam