2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A homok hűtésével segítik a közönséges levesteknősök szaporodását Ausztráliában

A felmelegedés veszélybe sodorta az ausztráliai Heron-szigeten élő tengeri teknősök populációját, mivel a magas hőmérséklet hatására a tojásokból túlnyomórészt nőstények kelnek ki. 

A hüllők nemének kialakulását a homok hőmérséklete is befolyásolja: a túlzottan meleg homok miatt az elmúlt tíz évben a kikelt teknősök 99 százaléka nőstény volt. Ha folytatódik ez a tendencia, az akár a faj kihalásához is vezethet – hívta fel a figyelmet a BBC alapján a Tények.

A helyi természetvédők úgy próbálnak segíteni a problémán, hogy a tojásokat megfelelő hőmérsékletűre hűtött homokba helyezik.

A WWF és a Queenslandi Egyetem munkatársai együtt dolgoznak a teknőspopuláció egyensúlyának helyreállításán. A nőstények által lerakott tojásokat összegyűjtik, és egy szabályozható hőmérsékletű mesterséges fészekbe teszik.

A Föld történetében tapasztalt hasonló eseményeknél sokkal gyorsabb ütemben zajló klímaváltozás kihívásaihoz az élővilág kevésbé vagy egyáltalán nem képes alkalmazkodni. Ezekben az esetekben az adott faj fennmaradásának biztosítékát a kutatók az emberi beavatkozásban látják – fejtette ki a BBC-nek a WWF képviselője.

Neked ajánljuk
Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról A biológiai sokféleség nemzetközi napja – valamennyien részesei lehetünk a megoldásnak RSD – A marasztalt folyó, 1–2. rész (természetfilm) A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Tovább a forrásra: tenyek.hu
Vissza
Hírfolyam