2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így mentik meg a világ legnagyobb magvú növényét

A matuzsálemi kort megélő lodoicea vagy coco de mer, magyar nevén tengerikókusz endemikus, azaz bennszülött, helyben élő és termő növényfaj a Seychelle-szigeteken. A botanikai ritkaságot a kihalás fenyegeti, de a helyiek összefogásának hála megmenekülhet.

A diók lenyűgöző, akár 25 kilogrammos súlyúak és fél méter hosszúak is lehetnek, így évszázadok óta vonzóak a tudósok, a turisták és az illegális kereskedők számára egyaránt – derül ki az Origo cikkéből.

A dióhéj szuggesztív alakja miatt népszerű turisztikai ajándéktárgy, a belsejében található húsos magot pedig Kelet-Ázsiában értékesítik, ahol afrodiziákumnak tartják.

A túlszedés miatt napjainkra a lodoicea 115-ből már csak két szigeten, összesen 8000 példányban terem természetes módon – ráadásul ezeket is veszélyeztetik az erdőtüzek, a kártevők és a klímaváltozás.

A nemzetközi természetvédelmi unió (IUCN) vörös listájára is felkerült a faj, amelynek megmentése érdekében a természetvédők a szigetlakókhoz fordultak. A Seychelle-szigeteki Alapítvány (SIF), a helyi Környezetvédelmi Minisztériummal (MACCE) együttműködve indította el a kezdeményezést. A program keretében a lakosokat felkérték, hogy coco de mer magokat ültessenek földjeikre. A projekt célja a maglopás és a feketepiac felszámolása.

A tengeri kókusz hatalmas magja Fotó: shutterstock.com

A SIF munkatársai meglátogatják a pályázó farmerokat, hogy felmérjék a termőterület méretét, valamint a talajtípust, és arra is ügyelnek, hogy az ültetési hely ne legyen elérhető az illegális kereskedők számára.

A decemberben lezárt pályázati időszak végén, a szigorú kritériumok ellenére is 104 kérelmet kaptak, mintegy 422 dióra.

A projekt rendkívül hosszú távú, hiszen a környezeti feltételektől függően akár 50 évig is eltarthat a növény ivarérettségének elérése, amit a farmerek többsége már nem fog megélni. Ennek ellenére a program nagyon népszerű a helyiek között, hiszen az ikonikus növény igazi turisztikai látványosság, és megmentésével a biodiverzitás megőrzéséhez is hozzájárulnak.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam