2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bajban vannak a kérgesteknősök Kaliforniában

A területen táplálkozó populáció egyedszáma évente 5,6 százalékkal csökken, ez a mérték pedig szinte azonos a több ezer kilométerre lévő költőhelyeken dokumentált csökkenéssel.

A Csendes-óceán nyugati partjainál mintegy 1400 felnőtt nőstényt számláltak, ami jelentős visszaesés a néhány évtizeddel korábban ott talált több tízezernyi teknőshöz képest. Kalifornia partjainál pedig csupán ötven állat táplálkozik – közölte Scott Benson, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) monterey-i halászati szolgálatának ökológusa.

A szakértő szerint – aki évtizedek óta tanulmányozza a tengeri teknősöket – ha semmi nem változik,

a kérgesteknősök harminc éven belül eltűnhetnek az Egyesült Államok nyugati partjairól.

A pusztulást a válogatás nélküli nemzetközi halászat, a fészkelőhelyek megtizedelése és a klímaváltozás okozza.

A friss amerikai vizsgálatok fontos, de lesújtó információkkal szolgálnak a kérgesteknősök populációjáról. „Ha csökkenést tapasztalunk az egyik helyen, az magába foglalhat bizonyos esetszámot, de ha a csökkenésnek ugyanazt a mértékét találjuk két helyen, az már valami sokkal súlyosabbra utal. Igazán nagy bajban vannak a teknősök” – mondta Daniel Pauly, a University of British Columbia munkatársa, a halászatnak a tengeri ökoszisztémákra kifejtett hatásával foglalkozó szakértő.

A hatalmas távolságok megtételére képes kérgesteknős Fotó: shutterstock.com

Kalifornia partjainál először 40 éve dokumentálták a kérgesteknősök (Dermochelys coriacea) érkezését. Különös felfedezés volt ez, mivel ezeknek a dinoszauruszok korából származó tengeri óriásoknak legközelebbi ismert populációja több ezer kilométerre, Közép- és Dél-Amerika vizeiben él.

Feltűnésük meglepő felfedezést hozott: a kérgesteknősök egy csoportja, mely Indonézia, Pápua Új-Guinea, Vanuatu és a Solomon-szigetek partjainál kel ki, 11 ezer kilométert vándorol a Csendes-óceánon át az Egyesült Államok nyugati partjainak hideg vizeiig, ahol medúzákkal táplálkoznak, majd visszaúsznak. A hatalmas vándorút elképesztette a szakértőket. „Ezek az állatok valóban átúsznak a Csendes-óceánon” – mondta Benson.

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam