2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentsük, ha júniusig fakivágást észlelünk!

A szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek, valamint a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sértik – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A fa- és bokroskivágások a védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozzák. Az MME azt kéri, hogy ne a vegetációs időszakban, hanem az őszi-téli hónapokban végezzék el ezeket a munkálatokat.

A lakosságot pedig arra kérik, hogy amennyiben a vegetációs időszakban nagyobb területen észlelnek fa- és bokroskivágásokat, értesítsék a hatóságokat.

Fotó: Shutterstock

Készítsenek fotót telefonjukkal, valamint küldjenek tájékoztató e-mailt a helyszín, az időpont és a cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya vagy a hivatal központi címére.

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak költési szezonja már márciusban megkezdődött a fészeképítéssel. A tojások kiköltése és a fiókanevelés április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június-júliusban.

Neked ajánljuk
Húsz éve nem volt ilyen kevés erdőirtás az Amazonas brazíliai részén Húsz éve nem volt ilyen kevés erdőirtás az Amazonas brazíliai részén Üres madárodútól a fiókák etetéséig (videók) A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam