2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szlovéniába is telepítik vissza a hiúzokat

Újabb két hiúz érkezett Szlovéniába abból a tizennégyből, amelyeket a Life Lynx nemzetközi program keretében akarnak újra meghonosítani a Dinári-hegységben és a Délkelet-Alpokban.

A Zois névre keresztelt hím és az Aida nevű nőstény ragadozókat Romániából szállították Szlovéniába, és szabadon engedésük előtt egy kis időre karanténban tartják őket az észak-szlovéniai Jelovicában. Év végéig további öt egyed érkezik az országba.

A Life Lynx projektben öt ország tizenegy szervezete vesz részt, köztük a Szlovén Erdészeti Szolgálat. A két hiúz átszállításában az erdészeti szolgálat mellett a ljubljanai állatkert segédkezett.

A hiúzokra, amíg azok alkalmazkodnak a környezethez, a helyi vadászok vigyáznak majd. Mivel nagyon félénk állatok, fontos, hogy ne zavarják őket, ezért jelenlegi tartózkodási helyüket sem hozták nyilvánosságra, az embereket pedig felszólították, hogy ne közelítsék meg az állatokat.

Lovakkal vitték első szlovéniai szálláshelyükre a hiúzokat Fotó: LIFE Lynx/Maja Sever

Zois és Aida áttelepítésével a harmadik sikeres évadát zárta a Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesület (ACSB) romániai csapata az állatok befogásában.

Eddig nyolc egyedet fogtak be a Life Lynx projekt keretében, hogy megmentsék a Dinári-hegység hiúzállományát a kihalástól.

Aida a megérkezése után, a karanténban Fotó: LIFE Lynx/Maja Sever

Szlovéniában és Horvátországban is nagyon kisszámú hiúzpopuláció él, elszigetelve.
Előbbiben gyakorlatilag száz évvel ezelőtt kihalt a faj. A jelenleg három tucat egyedből álló hiúzcsoportot 1974-ben vadászok telepítették vissza.

A projekt indulása óta a mostaniakkal együtt hat hiúzt telepítettek át Szlovéniába és Horvátországba. A betelepített állatokat telemetrikus (műholddal követhető) nyakörvvel látják el, hogy meg lehessen figyelni viselkedésüket a természetben.

Neked ajánljuk
Emelkedik a kerecsensólymok száma Közép-Európában Településen kívül is eltávolíthatók a veszélyes medvék Romániában Szlovénia döntött: 2033-ig kivezetik a szenet A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam