2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ legnagyobb élőlénye, mégsem látjuk teljes egészében

A kelet-oregoni Malheur Nemzeti Erdőben élő mézgomba (Armillaria ostoyae) fonalai közel 10 négyzetkilométernyi területet hálóznak be.

Ez a gomba nem véletlenül kedveli az erdős területeket: élősködő, fonálszerű nyúlványaival – amelyek hálózatát micéliumnak hívjuk – a fák gyökereiből szívja ki a nélkülözhetetlen tápanyagokat, vagyis kártevőnek tekinthető, mert nagymértékben hozzájárul a növények pusztulásához.

Fotó: mold-help.org

Valós kiterjedéséről akkor kaptak képet a szakértők első ízben 1998-ban, amikor sokaknak feltűnt, hogy az erdő fái rejtélyes körülmények között, egymás után pusztulnak el. 112 haldokló fa gyökeréből vettek mintákat, és kiderült: négy példány kivételével valamennyit az Armillaria ostoyae faj fertőzte meg.

A további vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy az egymástól távol eső fákat károsító paraziták mintái genetikailag azonosak (egymás klónjai), azaz nem több, hanem egyetlen hatalmas szuperorganizmusról van szó. Fejlődése spórából indult ki, majd vegetatív szaporodással az egész környéket behálózta.

Fotó: Feafum

A gombatelep kora nagyjából 2400 év lehet, tömege pedig meghaladja a 400 000 kilogrammot. Termőteste sárgás színű, ezért is nevezik mézgombának. Bár ehető, nem tartozik a legfinomabb gombák közé.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam