2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási károkat okoznak az idegenhonos vízi állatok és növények

A nem őshonos vízi állatok és növények behurcolásának ökológiai következményei dollármilliárdos károkat okoznak egy új tanulmány szerint. Különösen nagy a kár, ha ezek az élőlények a kereskedelemben hasznosított fajokat fenyegetnek, vagy emberi betegségeket okoznak.

A kieli óceánkutató intézet (GEOMAR) vezette nemzetközi kutatócsoport összegzése szerint egyetlen év alatt, 2020-ban az invazív vízi fajok világszerte több mint 20 milliárd dolláros (5990 milliárd forint) gazdasági kárt okoztak.

Eddig a kutatók mindenekelőtt a szárazföldi behurcolt növények és állatok okozta környezeti károkat vizsgálták. A Science of the Total Environment című szaklap friss számában megjelent tanulmány 13 országból dolgozó húsz szerzője – saját adatai alapján – az első globális adatelemzést végezte el, amely az invazív vízi fajok gazdasági kárait kutatta.

„Arra az eredményre jutottunk, hogy az 1970-es évek óta az új életterükben megtelepedett, behurcolt vízi fajok eddig legalább 345 milliárd dollár költséget okoztak” – mondta el Ross Cuthbert, a kieli kutatóközpont tudósa, a tanulmány vezető szerzője.

Az invazív kagylók például dugulást okozhatnak a gyárak, erőművek és víztisztító telepek kifolyócsöveiben, a tájidegen paraziták pedig a kereskedelmi halászatban indukálhatnak katasztrofális károkat.

A Mnemiopsis leidyi fésűs medúza az amerikai keleti partvidékről származik. Az 1980-as évek elején hurcolták be a Fekete-tengerbe, melynek eredményeként az ottani szardellakészletek drasztikusan csökkentek. 2006-ban a Mnemiopsis leidyit a Balti-tengerben is észlelték
Fotó: GEOMAR/DTU Aqua/Cornelia Jaspers

A kutatók úgy vélik, hogy a behurcolt fajok okozta károk a becsültnél még sokkal nagyobbak is lehetnek globális szinten. 

A tanulmányhoz olyan eseteket használtak fel, melyeket a tudományos irodalomban dokumentáltak, ezekből épült fel az adatbázis. Ennek alapján a gerinctelen állatok a felderített károk 62 százalékát, a gerincesek a 28 százalékát, a növények a hat százalékát idézték elő ezeknek.

A legnagyobb többletköltségeket (48 százalék) Észak-Amerikából és Ázsiából (13 százalék) jelentették.

A német szövetségi természetvédelmi hivatal adatai szerint az elmúlt 500 évben mintegy 900 idegen állat- és növényfaj telepedett meg tartósan. Ezek mellett nagyjából 1640 növény-, 38 gomba- és 460 állatfaj ismert, melyeket szórványosan észleltek.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam