2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Víz felett és alatt egyaránt érzékenyek a pingvinek a zajra

A Humboldt-pingvinek (Spheniscus humboldti) a vízen kívül bizonyos frekvenciákra ugyanolyan érzékenyek, mint az emberek.

A szakértők a pingvinek víz alatti és szárazföldi hallását vizsgálták, elemezték hallószerveik működését a berlini Természettudományi Múzeum gyűjteményében lévő pingvinkoponyák számítógépes vizsgálatai segítségével.

Be is tanítottak állatokat viselkedési tesztek végzéséhez: Stralsundban négy Humboldt-pingvint helyeztek el egy-egy hangszigetelt dobozban, melynek egy bizonyos felületét kellett megérinteniük, ha meghallottak egy hangot.

Fotó: Shutterstock

A projektben bebizonyították, hogy a pingvinek a víz alatt reagálnak a zajokra. A víz alatti hangokra való reagálás határait azonban nem sikerült a kívánt pontossággal megállapítani.

„Először sikerült az állatok hallását standard módszerekkel vizsgálni. Ezzel nagy lépést tettünk afelé, hogy a pingvineket érintő, a hajóközlekedésből vagy a tudományos műszerekből származó zajterhelést vizsgálhassuk” – mondta Mirjam Müller, a német környezetvédelmi minisztérium sarkvidéki területek védelmével foglalkozó munkatársa.

Neked ajánljuk
Fogy a jég a jegesmedvék körül Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált A víz miatt alakult ki tartós konfliktus Egyiptom, Szudán és Etiópia között A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam