2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Életképes embriókat sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvúk megmentésére

Négy életképes embriót hoztak létre tudósok, hogy megmentsék a kihalástól a legendás szárazföldi óriásemlőst, az északi szélesszájú orrszarvút.

A  Kenyai Vadvédelmi Hivatal (KWS) és a vele együttműködő nemzetközi kutatócsoport közölte, hogy az embriókat márciusban hozták létre 19 éretlen petesejtből, amelyeket Fatutól, a két megmaradt északi szélesszájú orrszarvú egyikétől vettek le.

Már kilenc embrió van, amelyekkel a kutatásban részt vevő partnerek megkezdhetik a projekt következő szakaszát, az embriók beültetését az Ol-Pejeta rezervátumban élő, déli szélesszájú orrszarvú dajkaanyákba.

Fatu emberiói Fotó: Ami VItale

Kenya tudósok és állatvédők nemzetközi konzorciumával együttműködve dolgozik azon, hogy mesterséges megtermékenyítés útján segítse megszületni a kihalás szélén álló alfaj új nemzedékét.

A Kenya északnyugati részén lévő Laikipia megye Ol Pejeta rezervátumában 2019 óta végzik az ott élő két utolsó nőstény éretlen petesejtjeinek kinyerését és mesterséges megtermékenyítésüket a már nem élő hímek lefagyasztott ivarsejtjeivel.

Fatu Fotó: KWS

Március 28-án 19 éretlen petesejtet vettek le Fatutól, megtermékenyítették őket egy Suni nevű néhai hím lefagyasztott spermájával, így jött létre négy életképes embrió – írta a KWS.

A négy embriót jelenleg folyékony nitrogénben tárolják azzal az öttel együtt, amelyeket korábban hoztak létre. Arra várnak, hogy dajkaanyák szervezetébe ültethessék őket, melyek majd kihordják és megszülik a borjakat.

Neked ajánljuk
A veszélyeztetett szélesszájú orrszarvúak tenyésztésében vesz részt a Nyíregyházi Állatpark Műholdfelvételekkel mérnek fel egy rozmárállományt (videóval) Minden ötödik európai madárfaj a kihalás szélén Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél Októberben különösen ideje van a javítgatásnak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam