2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kanadából betelepített hódok fenyegetik Patagónia erdőit (videóval)

A Tűzföld chilei részén elterülő Karukinka nemzeti park ősi tölgyerdőket rejt, amelyeket sikerült megmenteni a fakitermelők láncfűrészeitől, ám a Patagóniába 75 éve betelepített hódok új fenyegetést jelentenek a faóriásokra.

A rágcsálókat Kanadából telepítették be, hogy a prémkereskedelemmel fellendítsék az emberek letelepedését a Tűzföld zord, gyéren lakott szigetvilágában. A program azonban sikertelennek bizonyult, ám a hódok maradtak, és a kezdeti tíz párból mára már több mint százezer egyed él a térségben.

Egyetlen állatnak elég ereje van ahhoz, hogy néhány nap alatt „kivágjon egy fát”, amelynek száz évre volt szüksége a teljes kifejlődéshez.

„A hódok – az emberekhez hasonlóan – az ökoszisztéma mérnökei. Hogy a természetben megvessék a lábukat, módosítják azt, olyan feltételeket teremtve, amelyek számukra szükségesek” – mondta Cristobal Arredondo, a Wildlife Conservation Society (WCS) kutatója.

A hódok a 300 ezer hektáros nemzeti parkban is hatalmas pusztítást végeztek. A Tűzföld chilei oldala folyóinak, patakjainak több mint 90 százalékát elterelték, ami nagy hatással van az ökoszisztémára.

A globális felmelegedéshez is hozzájárulnak, mivel a szétrágott fák és a talaj évszázadokon át tárolt szenet bocsát ki a légkörbe, ahogy a tölgyfák rohadnak.

A Chilei Egyetem tanulmánya a rágcsálók inváziójának társadalmi, gazdasági hatását 73 millió dollárra becsülte a biológiai sokféleség elvesztése által egy természetvédelmi térségben, ahol a vízzel elárasztott területeken fellendülhet a fakitermelés és a mezőgazdaság.

Ha semmit nem tesznek ellene, a hódok okozta károk 20 év múlva további 260 millió dollárt tesznek ki.

Chilében engedik a hódok elejtését, az erdészeti tárca még jutalmat is ajánlott fel minden egyes lelőtt állatért. Ám sem csapdákkal való befogásuk, sem kilövésük nem vezetett eredményre, sőt növelte a kegyetlen bánásmód miatti aggodalmakat.

Neked ajánljuk
24 ezer éves hibernációt éltek túl, majd klónozták magukat (videóval) Rohamtempóban irtják a brazil esőerdőt Egy Föld (rövidfilm) Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron Újabb melegrekord dőlt meg, ezúttal Moszkvában és Szentpéterváron
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam