2021. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit bírnak a tölgyek? – górcső alá vették a fajok klimatikus tűréshatárát

A Koppenhágai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a Föld különböző országaiból származó tölgyfajok miképpen reagálnak a dán környezeti feltételekre, s hogy mely fajok képesek alkalmazkodni az antropogén eredetű klimatikus változások erősödésével magyarázható környezeti változásokhoz.

A dán kutatók 62, európai, ázsiai, észak-amerikai, valamint dél-amerikai területről származó, néhány száz fából származó adatot elemeztek – írja az agroforum.hu.

A klímaváltozás hatására történő tömeges fapusztulás elkerülése céljából kezdték vizsgálni a fajok földrajzi értelemben vett mozgathatóságát. A dán szakemberek arra jutottak, hogy

a hőmérséklet és csapadékmennyiség az a két legfőbb faktor, amelyek meghatározzák egy fa növekedési és életben maradási feltételeit.

Fotó: Shutterstock

Az egyetem hørsholmi arborétumában fejlődő fák közül Dániában elsősorban 27 észak-amerikai, ázsiai, valamint európai tölgy akklimatizálódott megfelelően. A 30 éves megfigyelés során a kutatók kiválogatták azokat a fafajokat, amelyek a legjobb teljesítményt nyújtották.

A földtörténeti bizonyosságok tükrében elmondható, hogy a fák jól alkalmazkodnak az új körülményekhez, ám a klímaváltozás gyors ütemével nem képesek lépést tartani. Amiatt fontos a fajok klimatikus tűréshatárának ismerete, hogy megfelelően tudjanak reagálni a változó környezeti körülményekre.

Neked ajánljuk
Út mentén találtak rá egy új varangyfajra Peruban Atomrobbantások „mellékterméke”: meghatározható a cetcápák kora Máté Bence új kiállítása a természet iránti tiszteletre tanít Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: agroforum.hu
Vissza
Hírfolyam