2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nő a szélesszájú orrszarvúk száma Dél-Afrikában

A különböző hatékony intézkedéseknek köszönhetően gyarapszik a szélesszájú orrszarvúk populációja Dél-Afrikában, holott a XIX. század végén már kihaltnak vélték ezeket az állatokat.

Miután 1895-ben kevesebb mint 100 egyedet találtak KwaZulu-Natal tartományban, több mint egy évszázadnyi védelem hatására számuk 17 ezerre emelkedett. Ez az orrszarvúalfaj világpopulációjának nagyjából 80 százaléka.

Sajnálatos módon mintegy tíz éve újabb tényező fenyegeti a szélesszájú orrszarvúkat, az orvvadászok számára ugyanis az állatok tülke „az aranynál is többet ér”.

Védelmük érdekben számos módszert bevetettek az afrikai országban. Külön erre a feladatra vadőröket alkalmaznak, akik olykor életüket kockára téve védelmezik az ország különlegességeit.

A Kruger Nemzeti Park egyik vadőre, Craig Williams elmondása szerint számos alkalommal került kapcsolatba felfegyverzett orvvadászokkal. „Vadőrként egyetlen rinocéroszt vagy más állatot sem akarunk elveszíteni. Egyetlen állat is túl sok” – mondta.

Fotó: wikimedia.org

A fegyveres járőrözés mellett Williams és kollégái gyakran látnak el megsebesült vagy elárvult szélesszájú vagy keskenyszájú orrszarvúkat. Időnként a szarvukat is eltávolítják, hogy így védjék az állatokat.

Technológiai újításokat is bevezettek az intézkedések részeként: a KwaZulu-Natalban lévő Hluhluwe iMfolozi Parkban (HIP) például megfigyelőrendszerrel rendelkező kerítést alakítottak ki. Az intelligens kerítés teljes hossza mentén észlel mindenféle beavatkozást vagy behatolást, ekkor rögtön riasztja az irányítóközpontot, egy gyors reagálású csapat pedig azonnal elindul a helyszínre.

A rinocéroszok védelme nem olcsó. A Private Rhino Owners Association (PROA) nevű szervezet számításai szerint évente egyetlen állat biztonságának éves költsége 2014 és 2017 között 6000 dél-afrikai randról (126 ezer forintról) 28 ezerre (590 ezer forintra) emelkedett, és azóta is folyamatosan növekszik.

Az ismeretek szerint 2020-ban 394 esetben öltek meg rinocéroszt a szarváért, ami 33 százalékos csökkenés a 2019-es 594 esethez képest. Az eddigi negatív csúcs 2014-ben volt, amikor 1215 állat pusztult el orvvadászok miatt.

Az orrszarvúk születési száma ugyanakkor öt éve először szárnyalja túl az elhullási számot.

Neked ajánljuk
Településen kívül is eltávolíthatók a veszélyes medvék Romániában Még 83 elefánt elejtését engedélyezik Botswanában Emelkedik a kerecsensólymok száma Közép-Európában Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam