2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Távban és hamarosan korban is rekorder a meggyűrűzött kakukk

A PJ nevű madár ötödször tette meg extrém hosszú vándorútját Afrika és Anglia között, mióta 2016 júniusában a suffolki King's Forestben műholdas jeladót erősítettek rá.

Több mint 92 600 kilométert repült, mióta a jeladóval követik, és ő az első madár, amelyik a Brit Ornitológusok Szervezete (BTO) projektjének 2011-es indulása óta elérte ezt a távot.

PJ tízszer repült el a Szahara sivataga, a marokkói Atlasz-hegység, valamint a francia és spanyol Pireneusok fölött.

A kakukk egyéves volt, amikor a jeladót megkapta, idén nyáron tölti be a hatot, ezzel megközelíti a meggyűrűzött kakukkok angliai korrekordját, ami hat év és 11 hónap. A csúcstartó madár 1983-ban pusztult el.

A kakukk nyári lakója az Egyesült Királyságnak, ahol a nőstények tojásaikat más fajok fészkeibe csempészik, arra késztetve a fészek gazdáját, hogy költsék ki a kakukktojást, és neveljék fel a fiókát.

A jeladós projekt azért indult, hogy megfejtsék, mi állhat az állomány csökkenése hátterében. Idén nyáron 12 újabb madarat látnak el jeladóval.

PJ, a meggyűrűzött kakukk Fotó: bto.org

Az Egyesült Királyságban tojást költő kakukkok száma több mint kétharmadával, Angliában majdnem háromnegyedével csökkent az elmúlt 23 évben a BTO szerint.
A projekt vezető tudósa, Chris Hewson elmondta, izgalommal várták haza PJ-t idén is.

„Elbűvölő és szokatlan ez a madár! A társai általában vagy Spanyolország, vagy Olaszország felé vándorolnak Afrikába, minden évben azonos útvonalon. PJ azonban ebben az öt évben mindkettőt használta, plusz egy harmadikat is: tavaly ősszel Spanyolországban és Olaszországban is megállt” – magyarázta Hewson.

A kutató szerint rugalmassága segíthette a túlélést, így tudta kikerülni egy-egy útvonal kedvezőtlen körülményeit. A BTO portálján szinte valós időben követhető a kakukkvándorlás.

Neked ajánljuk
A tengeri madarak több mint felében megtalálhatók műanyagok adalékanyagai Disznók segítenek távol tartani a madarakat a holland repülőtértől Mostantól az elkerülhetetlen repülőutakat is tudatosabban tervezhetjük A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam