2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ki akarják lőni az idahói farkasok többségét

Idaho törvényhozói elfogadták azt törvénytervezetet, amely engedélyezi a farkasok akár 90 százalékának kilövését az államban. Az állatvédők tiltakoznak.

Az idahói képviselőház 58:11 arányban fogadta el a szenátusban a múlt héten átment tervezetet. A farmerek és állattenyésztők által támogatott dokumentum a napokban törvényerőre emelkedhet: Brad Little kormányzónak hat napja van, hogy aláírja vagy megvétózza.

A gazdálkodók szerint a farkasok megölik vagy elijesztik a juhokat, a szarvasmarhát és a többi haszonállatot. „Tönkreteszik a farmereket és a vadvilágot is”

– idézte a The New York Times Mark Harris szenátor beszédét.

Az idahói hal- és vadgazdálkodási hatóság 2002-ben készítette el a farkasvédelmi tervét, amelyben arra szólítják fel az államot, hogy legalább 150 egyedből álló farkaspopulációt tartson fenn. A populáció azóta tízszeresére, az utolsó számlálás szerint több mint 1500 egyedre nőtt.

2019-ben készült kép Justin Webbről, aki azon 18 farkas egyikével pózol, akit hét év alatt csapdába ejtett Észak-Idahóban. Webb a Wildlife Management Alapítvány ügyvezető igazgatója, amely pénzjutalmat fizet a csapdázóknak a farkasok megöléséért Fotó: Courtesy

Vadvédelmi csoportok arra kérték a kormányzót, hogy emeljen vétót.

„Dollármilliókat fognak közpénzből arra költeni, hogy kilőjék a farkasokat, ami végső soron azzal fenyeget, hogy visszakerüljenek a veszélyeztetett fajok vörös listájára, és szövetségi igazgatás alá vonják őket”

– írta a közleményében a három szervezet egyike (Western Watersheds Project) az állatvédők képviseletében.

A szürke farkasokat tavaly kivették az Egyesült Államok veszélyeztetett állatok védelméről szóló törvényének hatálya alól, mivel a populáció megerősödött, nincs szüksége a védelemre.

Little kormányzó az aláírással lehetővé teszi, hogy az állam a farkasok kilövésére szakembereket fizessen, ezenkívül vadászok is lelőhetik a farkasokat.

Neked ajánljuk
Nem kóbor kiskutya volt, amit befogadott egy amerikai család Nem kóbor kiskutya volt, amit befogadott egy amerikai család Delfineket mentettek a Cape Cod-öbölnél Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam