2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több madárfaj is megjelent a megújított tavaknál

Változatos madárvilág jelent meg a tavaly több mint háromszázmillió forintos élőhely-megújításon átesett dávodi Földvári-tó és a karapancsai erdei tavak környékén.

A Bács-Kiskun megye délnyugati részén, a magyar–horvát–szerb hármas határ közelében lévő tavak rehabilitációjának kivitelezési munkái 2020-ban zajlottak le a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) támogatásának segítségével –  közölte a munkálatokat megvalósító, a területet kezelő Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI).

A két kiemelkedő jelentőségű, öt tóegységből álló természetvédelmi terület megújítása során kikotorták a tavakat és a hozzájuk tartozó csatornákat, emellett felújították a vízutánpótlást biztosító műtárgyakat.

A munkálatoknak köszönhetően vízzel telt meg a karapancsai erdei tavak legnagyobb tóegysége és a vízrendszer többi eleme is, lehetőséget adva a vizesélőhelyekhez kötődő változatos fajok megjelenéséhez és megtelepedéséhez.

A Földvári-tó Fotó: ddnp.hu

A dávodi Földvári-tó egyik tóegységénél a telepesen fészkelő madárfajok, például a kócsagok zavartalanul kezdhettek a költéshez. A két másik tóegység kotrásával létrejött nagy kiterjedésű, nyílt vízfelületen

változatos madárvilág – így cigányréce, böjti réce, szárcsa, nyári lúd – jelent meg táplálkozni, illetve több faj is költéshez kezdett a part menti növényzetben.

Késő tavasszal már a nyári ludak tojásos fészekaljait figyelték meg, nagy számban voltak jelen szárcsák, és rendszeresen megjelent vadászni a rétisas is a területen.

Neked ajánljuk
Őshonos, védett növény- és állatfajok védelmét célzó fejlesztések hazánk legészakibb nemzeti parkjában Őshonos, védett növény- és állatfajok védelmét célzó fejlesztések hazánk legészakibb nemzeti parkjában Jön a Magyar Nemzeti Parkok Hete, a legnagyobb ökoturisztikai program Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam