2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vörhenyes fecskéket láttak a Dél-Alföldön

Két vörhenyes fecskét figyeltek meg a Dél-Alföldön, a Baksi-pusztán. A Dél-Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában előforduló fajt eddig – egy 2017-es költőpárt leszámítva – húsz alkalommal észlelték Magyarországon.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) Csongrád megyei csoportja számolt be arról, hogy Nagy Tamás ornitológus kettő vörhenyes fecskét figyelt meg távcsövével az Ópusztaszer melletti Baksi-pusztán.

A két madár az egyik tanyán költő füstifecskék társaságában vadászgatott egy darabig, majd elrepültek a környékről.

A vörhenyes fecske (Cecropis daurica) Európában a mediterrán térség költőmadara, de előfordul Dél-Ázsiában egészen Japánig, illetve Észak-Afrikában is. Az európai állomány a telet Afrikában, az ázsiai Indiában tölti. A vörhenyes fecske nem ragaszkodik a lakott területekhez, mint a füstifecske, de sík vidékeken helyenként hidak alatt, épületekben is költ, általában barlangokban, sziklahasadékokban fészkel. Fészke hasonlít a molnárfecskékéhez, de csőszerű bejárónyílása van.

A megfigyelt vörhenyes fecskék egyike Fotó: Facebook/MME Csongrád megyei csoport

A 18 centiméter körüli madár mérete és megjelenése hasonlít a füstifecskére, de feltűnő rozsdás farokcsíkja könnyen megkülönbözteti az itt költő rokonaitól. Más fecskefajokhoz hasonlóan a levegőben kapja el rovarokból álló táplálékát.

A faj példányait 1999 és 2015 között csupán nyolc alkalommal figyelték meg Magyarországon, majd 2017-ben Balatonfüreden az egyik szálloda mélygarázsának mennyezetén találtak egy fészkelő párt, melynek három fiókája is kikelt. Ezt követően tizenkét előfordulását rögzítették a fajnak Vas és Heves megyében, illetve több helyen az Alföldön.

Vörhenyes fecske Fotó: Wikipédia
Neked ajánljuk
Kis hazánk legszebb-legszínesebb madarai (képgalériával) A magyar erdészek segítségéért jöttek hazánkba francia szakemberek A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam