2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A korlátozások feloldása után újra vadásznak illegálisan az orrszarvúkra

A 2020 márciusában bevezetett szigorú utazási korlátozások nyomán látványosan csökkent a rinocéroszok orvvadászata a Dél-afrikai Köztársaságban. A járványügyi korlátozások enyhítésével ismét beindult az orrszarvúk illegális vadászata.

Tavaly 394 orrszarvú vált a vadorzók áldozatává, 30 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Ez volt a legalacsonyabb mutató 2011 óta. Novemberben azonban fokozatosan enyhíteni kezdték a nemzetközi utazásra vonatkozó korlátozásokat az országban.

Jo Shaw, a Természetvédelmi Világalap (WWF) illetékese szerint tavaly novembertől kezdődően drasztikusan megszaporodtak az orrszarvúk elleni illegális akciók, különösen a Kruger Nemzeti Park területén. A szakember ugyanakkor nem közölt pontos számadatokat.

Fotó: WWF

Az orrszarvúk illegális vadászatában gyakran helyi vadorzók és nemzetközi bűnszervezetek is részt vesznek, átcsempészve a határokon az értékes árut, amelynek gyakran Ázsia az úti célja, ahol óriási a kereslet az orrszarvútülök iránt.

A szűkebb költségvetésből gazdálkodó vadvédelmi parkok kénytelenek voltak csökkenteni az orvvadászok lefülelését szolgáló őrjáratokat is, ami még kiszolgáltatottabbá teszi az orrszarvúkat. Néhány vadvédelmi területen megelőzés céljából levágják a rinocéroszok tülkét.

A Dél-afrikai Köztársaság környezetügyi minisztériuma várhatóan június végén teszi közzé a 2021 első félévére vonatkozó orvvadászati adatokat.

Az ország nagyjából 16 ezer orrszarvúnak ad otthont. Az orvvadászat és az északkeleti régiót sújtó aszály azonban súlyosan érinti az orrszarvú-populációt. A Kruger Nemzeti Parkban élő rinocéroszok száma csaknem kétharmaddal csökkent az elmúlt évtizedben: 2019-ben nagyjából 3800, míg 2008-ban még 11 800 példány élt a parkban.

Neked ajánljuk
Még 83 elefánt elejtését engedélyezik Botswanában Közel 17 millió állat veszhetett oda a Pantanal erdőtüzeiben (videóval) Emelkedik a kerecsensólymok száma Közép-Európában A szárítógépek a levegőben szálló mikroműanyagszálak fő forrásai Tonga: Két nap alatt két kitörés, szökőár, szennyezett ivóvíz és levegő
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam