2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az összes szervét regenerálni képes állatot azonosítottak a tengerben

A tengerekben élő aszcídiák egyik faja az összes szervét képes regenerálni, akkor is, ha három részre darabolják – állapították meg a Tel-avivi Egyetem (TAU) kutatói.

Az aszcídiák osztályába több száz faj tartozik. Ezek az élőlények a világ minden óceánjában és tengerében előfordulnak. Gyakran megbújnak a sziklákon, álcázva magukat, ezért nehéz észrevenni őket.

A vizsgált faj a Vörös-tengerben lévő Akabai-öbölben él. A kutatók több tucatnyi példányát darabolták fel három részre. Az egyes darabokban rövid idő alatt az összes szerv regenerálódott, és három külön állat jött létre.

A vizsgált Polycarpa mytiligera Fotó: slashgear.com

„Soha ezelőtt nem tapasztaltunk még ilyen regenerálódási képességet egy olyan magányosan élő fajnál, amely ivarosan szaporodik” – jegyezték meg a kutatók.

A Padovai Egyetem szakembereinek közreműködésével készített tanulmányt a Frontiers in Cell and Developmental Biology című folyóirat publikálta.

Neked ajánljuk
Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 1300-nál is több lába van az újonnan felfedezett ezerlábúfaj egyik egyedének Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban Grenoble lett Európa zöld fővárosa
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam