2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az összes szervét regenerálni képes állatot azonosítottak a tengerben

A tengerekben élő aszcídiák egyik faja az összes szervét képes regenerálni, akkor is, ha három részre darabolják – állapították meg a Tel-avivi Egyetem (TAU) kutatói.

Az aszcídiák osztályába több száz faj tartozik. Ezek az élőlények a világ minden óceánjában és tengerében előfordulnak. Gyakran megbújnak a sziklákon, álcázva magukat, ezért nehéz észrevenni őket.

A vizsgált faj a Vörös-tengerben lévő Akabai-öbölben él. A kutatók több tucatnyi példányát darabolták fel három részre. Az egyes darabokban rövid idő alatt az összes szerv regenerálódott, és három külön állat jött létre.

A vizsgált Polycarpa mytiligera Fotó: slashgear.com

„Soha ezelőtt nem tapasztaltunk még ilyen regenerálódási képességet egy olyan magányosan élő fajnál, amely ivarosan szaporodik” – jegyezték meg a kutatók.

A Padovai Egyetem szakembereinek közreműködésével készített tanulmányt a Frontiers in Cell and Developmental Biology című folyóirat publikálta.

Neked ajánljuk
Kőhalmi Zoltán új regénye egy „hulladékgazdálkozási science fiction, amelyben a szemét körül forognak a dolgok” Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország Az élelmiszerhulladék segíthet elhozni a fenntarthatóbb sebkötözők korát Tengeri porszívó tisztítja meg a tengert Tajvan partjainál Tűzálló takaróval védik a világ legnagyobb fáját az erdőtűztől (videókkal)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam