2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több ausztrál lepkefajt a kihalás veszélye fenyeget

A lista élén az ausztrál tarkalepke (Argynnis hyperbius inconstans) áll: 94 százalékos valószínűséggel kihal húsz éven belül, ezt követi a Jalmenus eubulus nevű faj 42 százalékos kihalási eséllyel. A huszonhat faj közül csak hat áll ausztrál jogi védelem alatt.

A huszonhat ausztrál lepkefaj nagyjából 20 éven belül teljesen eltűnhet – állapították meg rovartani szakemberek.

Az Austral Entomology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője, Trevor Lambkin szerint egyre jobban aggódnak amiatt, hogy az ausztrál tarkalepke talán már ki is halt. Lambkin szeretne optimista lenni, de minden olyan év, amelyben nem látnak ilyen egyedeket, egyre aggasztóbbá teszi a helyzetet. Utoljára az új-dél-walesi Port Macquarie közelében láttak egy példányt 2015-ben.

Az ausztrál tarkalepke a legveszélyeztetettebb Fotó: wikipedia.org

Ez a feltűnő, fekete-narancssárga lepke egykoron elterjedt volt Queensland és Új-Dél-Wales államok mocsaras vidékein.

Egyike azon lepkefajoknak, amelyek speciális táplálékot fogyasztanak, ami sebezhetővé teszi a környezeti változásokkal, például a növényzet letarolásával, a gyomok terjedésével és a tüzekkel szemben.

A fritillary vezeti a kipusztulás veszélyének kitett pillangók listáját Fotó: abc.net.au/Garry Sankowsky

A tudósok remélik, hogy a fajok veszélyeztetettségének megállapítása a védelmük érdekében tett intézkedésekhez vezethet. Michael Braby, az Ausztrál Nemzeti Egyetem entomológusa szerint a veszélyeztetettnek tartott fajok nagy részének védelme érdekében semmilyen vagy csak nagyon kevés intézkedés történik.

„Létfontosságú, hogy értékeljük és megőrizzük Ausztrália gerinctelenjeinek biodiverzitását. Ökoszisztémánk és végeredményben a mi túlélésünk is múlik ezen”

– mondta a szakember.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Nyolcmillió ausztráltól kérik: kapcsolják le a villanyt Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam