2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Törvénybe foglalják Nagy-Britanniában: a gerinceseknek érzelmeik vannak

A szigetország jogszabályban rögzíti, hogy képesek érzelmekre a gerincesek, „mindazok az állatok, amelyeknek gerincvelőjük van”. Az új jogszabályt II. Erzsébet királynő jelenti be kedden hagyományos kormánynyilatkozatában.

A törvényben hangsúlyozni fogják, hogy állatok is tudatában vannak érzéseiknek és érzelmeiknek, képesek örömöt és vidámságot, szenvedést és fájdalmat érezni. A miniszter szerint Nagy-Britannia éllovas akar lenni a világon az állatjogok területén, és a gerincesekről szóló törvény e stratégia pillérét képezi.

További törvénytervezetek tiltják

  • a vadásztrófeák importját, eleven állatok exportját,
  • főemlősök háziállatként tartását,
  • a szőrmeimport és a mikrochipek házi macskáknál való alkalmazásának tilalmát,
  • és véget akarnak vetni a sertések gázzal (szén-dioxiddal) való leölésének is.
Fotó: britannica.com

A brit környezetvédelmi miniszter szerint mindezek fontos jelzést küldenek a világnak. A változtatások közül sok – köztük az élő állatok exportjának tilalma – csak azután vált lehetségessé, hogy Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Boris Johnson az első miniszterelnök, aki a kormánypolitika részévé tette az állatjóllét ügyét.

A tervek ellenzői szerint Johnson csak jegyese, Carrie Symmonds személyes nézetei miatt áll ki az állatjogokért. A környezetvédelmi miniszter szerint azonban a miniszterelnök és ő maga is ugyanolyan „szenvedélyes” ebben az ügyben, mint Symmonds, a Konzervatív Párt volt szóvivője.

Neked ajánljuk
A kihalás szélén áll egy gyíkfajta Nagyobb veszélyben lehetnek a nagymacskák, mint gondoltuk Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam