2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újra elszaporodtak a nanduk a chilei vadonban (videóval)

Az illegális vadászat miatt kihalás szélére került nanduknak a Chile patagóniai térségeibe történő visszatelepítésén immár hetedik éve dolgoznak helyi fajmegőrzési szakemberek.

A múlt hónapban a struccfélék rendjébe tartozó röpképtelen madárból 14 egyedet engedtek szabadon a Tompkins Consevation szakemberei a patagóniai nemzeti parkban.

Legkevesebb 20 egyeddel kezdték el a programot, és ma a madárszámlálás azt mutatja, hogy a populáció már közelíti a 70 madarat.

Nandu Chile patagóniai területén Fotó: flickr.com

A programot 2014-ben kezdték el azzal a céllal, hogy legalább száz madarat juttassanak vissza a vadonba. Úgy vélik, ezzel a számmal a populáció képes lesz fenntartani magát.

A nandu a patagóniai ökoszisztéma létfontosságú része, segíti szétszórni a magvakat a térségben az étrendje által. A kihalás szélén van, az ayseni térség csak két völgyében élnek nanduk, amelyek nagyon fontosak a patagóniai pampák jóléte érdekében.

A kisebb strucchoz hasonlító madár testhossza 1,27 és 1,4 méter között van, tömege 20–27 kilogramm. A kakas magassága elérheti a 2,5 métert is. A pampákon él kis csapatokban, tápláléka a többi futómadáréhoz hasonlóan magvakból, rovarokból és fűfélékből áll. Kitartóan fut, menekülés közben időnként a nyúlhoz hasonlóan bukfencezik vagy lelapul.

2016-ban készült beszámoló a nanduk visszatelepítéséről: 

Neked ajánljuk
Emelkedik a kerecsensólymok száma Közép-Európában Közel 17 millió állat veszhetett oda a Pantanal erdőtüzeiben (videóval) Az elhúzódó szárazság miatt tüntettek a méhészek Chilében Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam