2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fecskehotelt avattak Tiszafüreden

A csökkenő állományú molnárfecskék és füstifecskék megtelepedését segítő fecskehotelt adtak át hétfőn a tiszafüredi Tisza-tavi Kerékpáros Centrumnál a madarak és fák napja alkalmából.

A fecskehotel átadása mellett május 31-ig hatszáz műfészket – ötszáz molnárfecskéknek és száz füstifecskéknek készültet – helyeznek ki a Tiszafüred és Poroszló között épült kerékpárút mentén, valamint a Tisza-tavat keresztező kerékpároshídon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei.

A szakemberek azt remélik, hogy a fecskehotelben levő 24 műfészek közötti réseket is ki fogják tölteni a fecskék, így akár meg is duplázódhat abban a fészkelőhelyek száma.

Az ezredfordulót követő első két évtizedben felére csökkent molnárfecske- és füstifecske-állomány megtartásában alapvető feladat a meglévő telepek, az évről évre használt fészkelőhelyek megóvása, fenntartása és lehetőség szerinti bővítése.

Fotó: MTI/Komka Péter

A klímaváltozás fokozódásának hatására számos új szúnyogfaj és kártevő rovar érkezik Magyarországra, így

a fecskék szerepe jelentősen felértékelődött, hiszen ők biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere (Fidesz-KDNP) az átadón elmondta: tavaly indították el a Fecskebarát Füred programot, amely során a közintézményekre ötven fecskefészket helyeztek ki. Ezeket a polgármester családjával készítette el az MME honlapján található útmutató alapján, és ajánlotta fel az önkormányzat számára. A programhoz egyházi óvodák, iskolák is csatlakoztak.

A többi madárfaj számára eddig már több száz madárodút helyeztek ki Tiszafüred közterületein, parkjaiban, a kivitelezések, fejlesztések pedig mindig környezet- és állatbarát módon zajlanak a városban.

Neked ajánljuk
Országos sasszámlálásra készülnek a madárvédők a hétvégén Településen kívül is eltávolíthatók a veszélyes medvék Romániában Emelkedik a kerecsensólymok száma Közép-Európában Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam