2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bölényvadászatot hirdettek a Grand Canyonban, tolonganak a jelentkezők

Több mint 45 ezren jelentkeztek arra a felhívásra, amelyben 12 gyakorlott vadász önkéntest kértek a Grand Canyonban elszaporodott bölények kilövésére. Környezetvédők szerint nincs rá bizonyíték, hogy a völgyszurdok térségében eredetileg is éltek volna bölények.

Az amerikai Nemzeti Park Szolgálat (NPS) azzal magyarázta a felhívást, hogy a bölénycsordák olyan népesek lettek, hogy az már környezeti károkat okoz a természetvédelmi területen.

A bölények kilövését nem vadászatként hirdették meg, mivel az amerikai nemzeti parkokban tilos a vadászat. A felhívást egyes szakértők azért bírálták, mivel szerintük ez veszélyes precedenst teremthet.

A jelentkezés hétfőn kezdődött és 48 órával később zárult. Ez alatt az idő alatt 45 ezer jelentkező vállalkozott a feladatra.

A tájékoztatás szerint első körben 25 jelentkezőt választanak ki, majd a rátermettségük felmérése után 12 vállalkozót bíznak meg vele, hogy lőjenek ki bölényeket a park North Rim elnevezésű részén.

Bölények a Grand Canyonban Fotó: NPS

Az önkéntesek nem vihetnek magukkal segítőtársakat. Egy bölény mintegy 900 kilogrammot nyom, de a kilőtt állat húsából csak annyit vihet magával a vadász, amennyit motorizált szállítóeszköz vagy málhás állat nélkül képes. Pedig a terepviszonyok sem könnyűek: sziklás, néha havas terepen kell haladni, akár 2440 méteres szintkülönbség-emelkedéssel kell megbirkózni.

A régióban azért vált szükségessé a bölények ritkítása, mert 600 példányra nőtt a számuk, amelyet a parkszolgálat szerint 200-ra kell leszorítani a North Rim területén az amerikai őslakosok régészeti lelőhelyei letaposásának elkerülése, a talajerózió és a vízszennyezés csökkentése érdekében.

A XIX. század végére alig 400 példány maradt meg a korábban az országot benépesítő, 30–60 millió példányra becsült bölénypopulációból. Környezetvédők szerint nincs rá bizonyíték, hogy a Grand Canyon térségében eredetileg is éltek volna bölények.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam