2021. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bölényvadászatot hirdettek a Grand Canyonban, tolonganak a jelentkezők

Több mint 45 ezren jelentkeztek arra a felhívásra, amelyben 12 gyakorlott vadász önkéntest kértek a Grand Canyonban elszaporodott bölények kilövésére. Környezetvédők szerint nincs rá bizonyíték, hogy a völgyszurdok térségében eredetileg is éltek volna bölények.

Az amerikai Nemzeti Park Szolgálat (NPS) azzal magyarázta a felhívást, hogy a bölénycsordák olyan népesek lettek, hogy az már környezeti károkat okoz a természetvédelmi területen.

A bölények kilövését nem vadászatként hirdették meg, mivel az amerikai nemzeti parkokban tilos a vadászat. A felhívást egyes szakértők azért bírálták, mivel szerintük ez veszélyes precedenst teremthet.

A jelentkezés hétfőn kezdődött és 48 órával később zárult. Ez alatt az idő alatt 45 ezer jelentkező vállalkozott a feladatra.

A tájékoztatás szerint első körben 25 jelentkezőt választanak ki, majd a rátermettségük felmérése után 12 vállalkozót bíznak meg vele, hogy lőjenek ki bölényeket a park North Rim elnevezésű részén.

Bölények a Grand Canyonban Fotó: NPS

Az önkéntesek nem vihetnek magukkal segítőtársakat. Egy bölény mintegy 900 kilogrammot nyom, de a kilőtt állat húsából csak annyit vihet magával a vadász, amennyit motorizált szállítóeszköz vagy málhás állat nélkül képes. Pedig a terepviszonyok sem könnyűek: sziklás, néha havas terepen kell haladni, akár 2440 méteres szintkülönbség-emelkedéssel kell megbirkózni.

A régióban azért vált szükségessé a bölények ritkítása, mert 600 példányra nőtt a számuk, amelyet a parkszolgálat szerint 200-ra kell leszorítani a North Rim területén az amerikai őslakosok régészeti lelőhelyei letaposásának elkerülése, a talajerózió és a vízszennyezés csökkentése érdekében.

A XIX. század végére alig 400 példány maradt meg a korábban az országot benépesítő, 30–60 millió példányra becsült bölénypopulációból. Környezetvédők szerint nincs rá bizonyíték, hogy a Grand Canyon térségében eredetileg is éltek volna bölények.

Neked ajánljuk
Bombadetektorokkal bukkantak új bálnapopulációra Háromezer év után újra szaporodik egy állatfaj az ausztrál vadonban (videóval) Elveszíthetik afrikai élőhelyüket az emberszabású majmok Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam