2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elaltatják a Temzéből kiszabadított, sérült bálnát (videóval)

El kell altatni azt a négyméteres fiatal csukabálnát, amelyet vasárnap délután mentettek ki a Temze egyik zsilipjéből a mentőalakulatok a London délnyugati részén lévő Richmondban.

A sérült állatot több órás küzdelem árán ugyan sikerült kiszabadítani, és úgy vélték, hogy biztonságos helyre vitték, ám az ismét visszaúszott a folyón Richmond felé, és a közeli Teddingtonnál a part közelében látták hétfő reggel – közölte a brit búvárok tengeri mentőegysége (BDMLR).

Az apály miatt hamarosan partra vetődik. Mivel a bálna állapota rohamosan romlik, állatorvosi csoport fog véget vetni a szenvedésének.

Az állatorvosok úgy helyezkedtek el, hogy megakadályozzák visszatérését a mélyebb vizekbe, mivel a cet „nehezen úszik, ereje fogytán van”.

Nem tudni, hogy az Atlanti-óceán északi részén élő csukabálna hogyan úszott fel a Temzén csaknem 90 kilométert. Valószínűleg halakat követett az Északi-tengerből fel a folyón, és eltévedt.

„Meglepő, hogy senki sem látta a bálnát a Richmond-zsilipig tartó útján” – mondta korábban Julia Cable, a brit búvárszervezet munkatársa. A richmondi a folyásiránytól legtávolabb lévő zsilip, amelynél még érezhető az Északi-tenger árapálya. Ahhoz, hogy a folyótorkolattól odáig jusson, a belvároson át a Parlament mellett is el kellett úsznia.

Nem ez az első eset, hogy bálna téved a Temzébe. Híressé vált a Willynek nevezett északi kacsacsőrű cet, mely 2006 januárjában bukkant fel a folyóban, de megmenteni már nem tudták. 2019-ben rövid időn belül két elpusztult bálnát is találtak a Temzében, azok lényegesen közelebb voltak a torkolathoz.

Neked ajánljuk
Kézből etetik az állatmentők az éhező lamantinokat Floridában (videókkal) Pár hónapos szibériaitigris-kölyök kapott új esélyt (videóval) Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval) A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Innovatív fogkefével bővítheti termékkínálatát a Rossmann
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam