2021. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ősi teknősfajra bukkantak Madagaszkáron

Békaszerű, a késői kréta földtörténeti korból származó ősi teknősfajt azonosítottak egy madagaszkári fosszília alapján. A jó állapotban megőrződött leletet 2015-ben találták a Maevarano-formáció lelőhelyen.

A Freiburgi Svájci Egyetem, az Antananarivói Egyetem, valamint a Denveri Természettudományi Múzeum tudósai elemzésüket a Royal Society Open Science című tudományos lapban mutatták be.

A szakértők a Sahonachelys mailakavava nevet adták az állatnak, amely madagaszkári nyelven azt jelenti, hogy „gyorsfejű békateknős”.

A Beelzebufo ampinga óriásbéka fiatal lárváit zsákmányoló Sahonachelys mailakavava életrekonstrukciója
Fotó: sci-news.com/ Andrey Atuchin

Az állat koponyája szokatlanul lapos volt, kecses alsó ajakkal és megnagyobbodott nyelvcsonttal rendelkezett. Ebből arra következtetnek a tudósok, hogy a vadászat során a száját olyan gyorsan nyitotta ki, hogy a víz alatt így nyomás alá került zsákmányát beszippantotta. Az így vadászó állatokra jellemző módon a Sahonachelys mailakavava sem rendelkezett fogakkal. Az állkapocs elemzése szerint zsákmányát valószínűleg nem széttörte, hanem egyben nyelte le.

Az újonnan leírt faj az egyetlen ismert teknős a csoportjában, amely kifejlesztette ezt a képességét. Ez arra utal, hogy a madagaszkári állatvilág már a krétakorban is különleges volt.

A szakértők a fajnak a teknőshöz fűződő rokoni kapcsolatait is feltárták. Eszerint a Sahonachelys mailakavava a folyamteknősfélék (Podocnemididae) egy korai rokona. Ezek ma Madagaszkár és Dél-Amerika területén élnek, egykor azonban jóval nagyobb területeken voltak megtalálhatók.

Neked ajánljuk
Úgy tudták, egy évszázada kihalt, de újra rábukkantak (videóval) Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást A műanyaghulladék az invazív fajok terjedéséhez is hozzájárul A Tisza nevében – Megdöbbentő film a folyó menti hulladékhegyekről (dokumentumfilm) Színpadon a természettudományok – Tanártól tanárnak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam