2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ősi teknősfajra bukkantak Madagaszkáron

Békaszerű, a késői kréta földtörténeti korból származó ősi teknősfajt azonosítottak egy madagaszkári fosszília alapján. A jó állapotban megőrződött leletet 2015-ben találták a Maevarano-formáció lelőhelyen.

A Freiburgi Svájci Egyetem, az Antananarivói Egyetem, valamint a Denveri Természettudományi Múzeum tudósai elemzésüket a Royal Society Open Science című tudományos lapban mutatták be.

A szakértők a Sahonachelys mailakavava nevet adták az állatnak, amely madagaszkári nyelven azt jelenti, hogy „gyorsfejű békateknős”.

A Beelzebufo ampinga óriásbéka fiatal lárváit zsákmányoló Sahonachelys mailakavava életrekonstrukciója
Fotó: sci-news.com/ Andrey Atuchin

Az állat koponyája szokatlanul lapos volt, kecses alsó ajakkal és megnagyobbodott nyelvcsonttal rendelkezett. Ebből arra következtetnek a tudósok, hogy a vadászat során a száját olyan gyorsan nyitotta ki, hogy a víz alatt így nyomás alá került zsákmányát beszippantotta. Az így vadászó állatokra jellemző módon a Sahonachelys mailakavava sem rendelkezett fogakkal. Az állkapocs elemzése szerint zsákmányát valószínűleg nem széttörte, hanem egyben nyelte le.

Az újonnan leírt faj az egyetlen ismert teknős a csoportjában, amely kifejlesztette ezt a képességét. Ez arra utal, hogy a madagaszkári állatvilág már a krétakorban is különleges volt.

A szakértők a fajnak a teknőshöz fűződő rokoni kapcsolatait is feltárták. Eszerint a Sahonachelys mailakavava a folyamteknősfélék (Podocnemididae) egy korai rokona. Ezek ma Madagaszkár és Dél-Amerika területén élnek, egykor azonban jóval nagyobb területeken voltak megtalálhatók.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam