2021. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rengeteg védett madár esik áldozatául a szabálytalan légpuskahasználatnak

Az elmúlt egy évben jelentősen megemelkedett a hortobágyi madárkórházban azon esetek száma, amelyek hátterében lőtt sérülések vagy szabálytalanul kihelyezett csapdák állnak. Hetente mintegy tucat sérült állat érkezik az intézménybe a két probléma valamelyike miatt.

Védett és fokozottan védett madarak ezreit veszélyezteti a szabálytalan légpuskahasználat, az állatok a rendellenes fegyverhasználat mellett a nem megfelelően kihelyezett csapdáknak is áldozatául esnek – közölte a Madárkórház Alapítvány.

A vadon élő állatok közül a sérülteknek csak töredéke kerül emberkézre, a hortobágyi madárkórház becslései szerint országosan több ezerre tehető a valós esetek száma.

A napokban majdnem egyszerre szállítottak be egy légpuskával meglőtt fehér gólyát (fokozottan védett faj, eszmei értéke 100 ezer forint) és egy szabálytalanul kihelyezett csapóvas által fogott barna rétihéját (védett, eszmei értéke 50 ezer forint).

Csapdába esett madár Fotó: madarpark.hu

Előbbi valószínűleg fészkel, tojásai árván maradtak. A lövedék a madár felkarcsontját roncsolta, gyógyulása több mint 2 hónapig is eltarthat. Utóbbinak a csapóvas majdnem letörte a lábfejét, az állat jelenleg is válságos állapotban van.

A szándékos és illegális mérgezések megelőzésének alternatív lehetősége a vadgazdálkodásban és természetvédelemben nem kívánatos, túlszaporodott szárnyas és szőrmés kártevők visszaszorítására az élve fogó csapdázás.

A nem megfelelő fegyverrel elejtett vagy megsebesített állatok orvvadászat, állatkínzás és védett állatfaj esetében természetkárosítás áldozatai, mely büntetőeljárást vonhat maga után. A madárkórház, valamint a zöldhatóság ilyen esetekben megteszi a feljelentést.

Neked ajánljuk
Tovább nőtt a nemzeti parkok népszerűsége Újabb földterületeket vesztettek el a brazil őslakosok (videóval) Így veszik el a kedvét az illegális szemetelőknek egy román faluban Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam