2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ritka pillanat: egymást átölelő bálnákról készítettek felvételt (videóval)

Két súlyosan veszélyeztetett északi simabálnát filmeztek le drón segítségével az észak-amerikai Cape Cod-öbölben, akik úszóikkal átölelték egymást.

A felvételeket Brian Skerry természetfotós és a Woods Hole Oceanográfiai Intézet, valamint a New England-i Akvárium tudósai készítették.

A Woods Hole kutatói szerint nagyon ritkán lehet ilyen viselkedést megfigyelni, és ez lehet az első alkalom, hogy bálnaölelést rögzítettek a levegőből.

Az állatok ezzel az ölelésszerű mozdulattal fejezhették ki egymás iránti vonzalmukat és párosodásra való készségüket – vélik a szakértők.

Az északi simabálnák (Eubalaena glacialis) a világ legveszélyeztetettebb állatai közé tartoznak, populációjuk egyedszámát nagyjából 360-ra becsülik.

Bár az elmúlt télen évek óta nem tapasztalt szaporulatot figyeltek meg náluk, az állatvédő csoportok továbbra is aggódnak, hogy a különleges faj – főleg az emberi tevékenység miatt – nagyobb ütemben pusztul, mint ahogy reprodukálódni tud.

2017 óta 34 simabálna pusztult el amerikai és kanadai vizeken, elsősorban azért, mert halászhálókba gabalyodtak vagy hajókkal ütköztek. További legalább 49 olyan esetet jegyeztek fel, amikor az állat olyan súlyos sérülést szerzett, amelyet feltehetően nem élhetett túl. Ezek a halálozási adatok felülmúlják a 2017 óta született példányok számát.

A kutatók hangsúlyozzák: ha csökkenne az emberi tevékenység okozta halálozás, akkor megfelelő lenne a simabálnák jelenlegi szaporodási aránya.

Neked ajánljuk
Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról Cápákat is esznek a leopárdfókák (videóval) Kietlen jégmezők felett csörgedező drámai hangok Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam