2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A visszanövők a legjobb erdők

2000 óta egy franciaországnyi területű erdő nőtt vissza természetes módon. Bár biztatók a WWF által vezetett kutatás eredményei, de az erdőirtás mértéke még így is jóval meghaladja a természetes regenerációt.

A friss erdők akár 5,9 gigatonna szén-dioxidot is képesek megkötni, ez több, mint az Egyesült Államok éves kibocsátása – számol be a BBC írásáról a forbes.hu.

A kutatás során a WWF műholdképek segítségével vizsgálta meg, hogy hol vannak olyan területek, ahol bizonyos erdők emberi beavatkozás nélkül vagy minimális emberi beavatkozással is regenerálódni tudtak. (Utóbbinak számít például a természetes fajok telepítése, az állatok elkerítése és az invazív fajok eltávolítása.)

Az erdők természetes regenerálódása olcsóbb, hatékonyabb és a biodiverzitás fenntartása szempontjából is kedvezőbb, mint az erdők aktív telepítése. Ugyanakkor az erdőirtás továbbra is évente több millió hektárnyi területet érint, jóval többet, mint amennyi regenerálódik.

Fotó: flickr.com

Reményt jelenthet a brazíliai Atlanti-parti Esőerdő Rezervátum területe, ahol a tanulmány szerint 2000 óta egy hollandiányi terület regenerálódott. Mongóliában 1,2 millió hektár erdőterület „született újjá”, de jelentősek a közép-afrikai és a kanadai fejlemények is.

Neked ajánljuk
A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Erdőböngésző: online játékban tárulnak fel a tölgyerdők titkai Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: forbes.hu
Vissza
Hírfolyam