2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését

A közlekedés állandó zaja zavarja az énektanulásban a madárfiókákat, és akadályozza az immunrendszerük működését is. Német kutatók többek között zebrapintyfiókák megfigyeléséből jutottak erre a következtetésre.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a fiatal énekesmadarak, csakúgy, mint a gyerekek, különösen ki vannak téve a zaj hatásainak, mert az egy kritikus fejlődési stádiumban befolyásolhatja a tanulásukat” – mondta a seewieseni Max Planck Intézet nemzetközi projektjét vezető Henrik Brumm.

Az is lehetséges, hogy a közlekedési zaj a madarak énekének tartalmát is megváltoztathatja. A madarak egymástól tanulják el az éneket, ezért a lárma miatt nő a hibák valószínűsége is.

A vizsgálatban hím zebrapintyfiókáknak játszották le rendszeresen felnőtt hímek énekét. Az egyik csoport madárnak egy sűrű közlekedésű utca zaját is lejátszották mellé. A szakértők megállapították, hogy

a zajos fészkekben növekvő állatok gyengébb immunreakcióval rendelkeztek.

A kutatásban részt vett zebrapintyfiókák Fotó: mpg.de/Sue Anne Zollinger

„Úgy tűnik, a lárma krónikus stressz forrása ezeknél a fiatal madaraknál” – vélik a kutatók. Ráadásul késett a fiókák vokális fejlődése, és a megtanult ének kevésbé pontos volt.

Már régóta folynak a zebrapintyek megfigyelései. 2019 őszén a szakértők bemutattak egy tanulmányt, amely szerint az utcazaj mellett felnövekvő fiókák kisebbek voltak, mint a nyugodalmas fészkelőhelyen élők. Bár később behozták a lemaradást, a hosszú távú következmények nem kizárhatók.

Más vizsgálatok megállapították például, hogy a madarak hangosabban és a megszokottól eltérő időpontokban énekelnek, hogy elnyomják az utcai zajokat.

Neked ajánljuk
A talált madárfiókák többsége nem árva, nem kell megmenteni őket Vaddisznóveszély miatt készültség van Rómában (videókkal) Hány fa tudja ellensúlyozni egy város kibocsátását? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam