2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiszámolták: több mint 50 milliárd madár él a Földön

50 milliárdnál több madár él a világon, ebből 1,6 milliárdot tesz ki a háziveréb-populáció – ezt állapította meg egy ausztrál tanulmány, amely a vadon élő madarak számát becsülte meg. A madarak populációjának megállapítása segíthet egyes fajok kihalásának megelőzésében.

További három madárfaj, a seregély, a füstifecske és a gyűrűscsőrű sirály szintén egymilliárd fölötti populációval rendelkezik. A legtöbb madárfaj azonban ritka, körülbelül minden tizedik faj 5 ezer egyednél kevesebbet számlál – mutatta ki az Új-Dél-Wales-i Egyetem (UNSW) kutatása. Corey Callaghan, a kutatócsoport tagja elmondta:

időt és pénzt nem kímélve mérték fel a madárpopulációt, mivel fontosnak tartják a biodiverzitás számbavételét. A madarak populációjának megállapítása például segíthet egyes fajok kihalásának megelőzésében.

A világ madarainak megszámlálása ugyanakkor nagyon bonyolult feladat, nem vezet pontos eredményre, becslésekkel dolgoznak a kutatók. Korábbi becslések szerint 200-400 milliárd madár élhet a Földön, és ezek 10-13 ezer madárfajhoz tartoznak.

Fotó: cosmosmagazine.com/Corey T. Callaghan

Az ausztrál kutatók 9700 ma is élő madárfajt vizsgáltak meg, ezek a ma is élő ismert madárfajok 92 százalékát adják. Az elemzéshez az elmúlt évtized madármegfigyelők által rögzített, online adatbázisban szereplő adatait – egymilliárd feljegyzést – használták fel. Az adatokat azután modellezéssel és a helyszíni szakértőktől származó információkkal finomították, és így jutottak el a szerintük pontosabb becsléshez.

A legtöbb madár az északi féltekén él: Európában, Észak-Ázsiában, Észak-Afrikában, az Arab-félsziget egyes részein és Észak-Amerikában. Ugyanakkor nagyon kevés madár van például Madagaszkáron és az Antarktiszon.

„A lakosságtól származó tudományos adatok alapvető szerepet fognak játszani a jövőben a biológiai sokféleség megfigyelésében” – hangsúlyozta Callaghan.

A fajok 12 százalékának egyedszáma kevesebb mint 5000. Ezek között van a nagyon ritka kínai üstököscsér, a rég kihaltnak hitt lármás bozótjáró és a röpképtelen dobos guvat. A feketebegyű guvatfürjből csupán mintegy 100 példány létezik.

Egy faj populációja méretének meghatározása döntő lépés a fajfenntartás felé. Ha jól ismerjük a számukat, megtudhatjuk, melyik fajok sebezhetőbbek, és nyomon követhetjük, hogyan változik ez az idő előrehaladtával.

A legritkább madarak a vizsgálatok szerint a kivik és a lábasguvatalakúak családjába tartozók.

A vizsgálatok során a madarak táplálkozását is megfigyelték: a legtöbb jelenleg élő madár gerinctelenekkel, például férgekkel táplálkozik (15 milliárd), de vannak mindenevők is (13 milliárd). A legritkábbak a dögevők (194 millió) és azok a madarak, amelyek a virágok nektárját fogyasztják (479 millió).

A kutatók szerint a számok alakulását 5-10 évente kell átvizsgálni. Ha a madarak száma csökken, azt jelzi, hogy veszélyben van ökoszisztémánk egészsége. A szakértők úgy vélik, módszerük más állatfajokra is alkalmazható.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam