2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Út mentén találtak rá egy új varangyfajra Peruban

Új nagyorrú békafajt fedeztek fel egy expedíció során egy perui nemzeti parkban, az út mentén. A Cordillera Azul Nemzeti Parkban talált fajt különlegesen hosszú orr jellemzi. Más varangyokkal szemben a bőre nem barna, hanem túlnyomórészt zöld színű.

A meglepő felfedezést a darmstadti Hesseni Tartományi Múzeum tudósa, Jörn Köhler vezette perui–német kutatócsoport tette még a világjárvány előtt, 2019 novemberében. A varangy a Rhinellák nemébe tartozik.

A békát Rhinella chullachakinak nevezték el a Chullachaki nevű mitikus amazóniai lényről, akit az erdő őrének tartottak. A legenda szerint különböző formákat vehet fel, és szenvedéssel sújthatja azokat, akik nem bánnak tisztelettel a természettel.

Rhinella chullachaki Fotó: HLMD/Jörn Köhler

„Az amazóniai élőhelyek ma is folyó elpusztítására utalunk ezzel” – mondta Ernesto Castillo, a limai Természettudományi Múzeum kutatója.

Az új varangyfaj felfedezése azért ment meglepetésszámba, mert az állatot a fővárost az amazóniai síkságokkal összekötő, az Andokon átvezető forgalmas főút szélén találták meg. Ebben az esetben tehát nem az őserdő több napos gyaloglással vagy csónakázással elérhető érintetlen bozótja, hanem a kutatók autóparkolója melletti kis patak adta a felfedezés helyszínét.

Neked ajánljuk
Sokmillió éves, ismeretlen pingvinfajt azonosítottak Új-Zélandon Ritka nagy virágállatra bukkantak a Nagy-korallzátonyon (videóval) Mi, magyarok jobban szeretjük itthon felfedezni a természetet Kamionnyi adomány érkezett Tiszaderzsre Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam