2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már látogatható a megújult füvészkert Szegeden

Többek közt megszépült és kibővült japánkertjével is várja a látogatókat a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, ahol az elmúlt hónapokban jelentős fejlesztések zajlottak.

A járvány miatti kényszerű zárvatartás idején egy multifunkcionális épülettel, újraaszfaltozott utakkal, felfrissített japánkerttel, azon belül egy új torii kapuval és egy megújult rendszertani gyűjteménnyel lett gazdagabb a botanikus kert. A beruházás költsége mintegy 80 millió forint volt.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

Németh Anikó igazgató közölte, hogy a bejárathoz felhúzott új épületben a pénztár mellett egy büfé, két mosdó, valamint egy terasz is helyet kapott. Ez utóbbi – amikor már a járványügyi előírások lehetővé teszik – különböző tematikára épülő kiállítások vagy a gyermekeknek szánt csoportos foglalkozások helyszínéül szolgál majd.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

A botanikus kert védettségi igazolvány nélkül, bárki számára megtekinthető, a trópusi üvegház azonban egyelőre zárva marad. A maszkviselés az intézmény teljes területén kötelező. A páfrány- és az orchideaházba a védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

Szintén védettségi igazolvánnyal látogatható a lepkekert is. A füvészkert munkatársai

a trópusi esőerdőt idéző környezetet varázsoltak az egyik fóliasátor alá. Hogy ideálisak legyenek a körülmények a lepkék számára, a helyiségben magas, 70 százalékos a páratartalom és 30–35 fok közötti a hőmérséklet. A bábszekrényben lévő bábokból – melyek havonta érkeznek Costa Ricából – folyamatosan bújnak elő a pillangók.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

A vendégeknek nem mindennapi élményt jelent a Dél-Amerika trópusain honos pillangók megfigyelése, fotózása. A sétautat bejárva csaknem húsz lepkefaj 250-300 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, olyankor a növények között cikáznak, borongósabb időben pedig összecsukott szárnyakkal megpihennek a növények levelein, ágain.

A füvészkert honlapja ide kattintva érhető el, a közösségi oldalán pedig itt látható még több információ.

Neked ajánljuk
Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Érdemes szombaton elnézni a Füvészkertbe Percenként tíz focipályányi trópusi őserdő pusztult el 2021-ben Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam