2021. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műholdak figyelik a korallzátonyokat

Az Allen Coral Atlas program júliusra elkészülő műholdalapú globális térképe átfogó és példa nélküli módon mutatja meg a korallzátonyok változásait, az ökoszisztémák megőrzése és a gyors reagálás szempontjából fontos információkat szolgáltatva a tudósoknak, döntéshozóknak, politikusoknak és a zátonyokat kezelő hatóságoknak, közösségeknek.

A világ korallzátonyai folyamatosan fehérednek. Az óceánok vizének melegedésével, szennyezettebbé és savasabbá válásával az egyes klímamodellek szerint a zátonyok 2050-re koralljaik akár 70-90 százalékát is elveszíthetik. Eddig nem létezett olyan világszintű rendszer, amely megfigyelni képes ezeket a súlyos stresszhatás alatt álló életközösségeket.

A műholdak nagy felbontású műszereik segítségével észlelik a zátonyok fényességében bekövetkező változásokat. Egy algoritmus segítségével állapítják meg, hogy a zátony stresszhatás alatt van, vagy épp ellenáll a tengeri hőhullámoknak.

Ez a módszer segíthet abban, hogy a tudósok először lássák, hol, milyen mértékben alakult ki a korallfehéredés, és ahol nem, ott azonosítani tudják az ellenálló fajokat.

(A térkép ide kattintva érhető el.)

A térkép egy részlete Fotó: allencoralatlas.org

„A rendszer ökológusaink, távérzékeléssel foglalkozó tudósaink, szoftverfejlesztők és sok más munkatárs éveket át tartó munkájának eredménye” – mondta Paulina Gerstner, az Allen Coral Atlas programigazgatója.

Neked ajánljuk
Rohamtempóban irtják a brazil esőerdőt Atomrobbantások „mellékterméke”: meghatározható a cetcápák kora Fürdésre még nem jó: hidegebb a Balaton vize az ilyenkor megszokottnál Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást Rekordhőséget hozott a június az Egyesült Államokban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam