2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sörénytelen zebra szaporításában segít a debreceni állatkert

A ritka szudán zebra nemzetközi fajmegőrzési programjában alapítóként vesz részt az intézmény. A Prágából érkezett zebracsődört csütörtökön mutatták be.

Nagy Gergely Sándor, a debreceni állatkert igazgatója elmondta: a Palawan-szigeteki leopárdmacska-tenyészpár érkezése után néhány évvel

hazánk első vidéki állatkertje ismét olyan nemzetközi összefogáshoz csatlakozik alapító tagként, amelynek célja az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram létrehozása egy, a vadonban egyre fogyatkozó és állatkertekben is ritkaságnak számító alfaj megmentése érdekében.

Kevin Prágából került a hajdú-bihari megyeszékhelyre
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az alföldi zebra legritkább alfajának, a szudán zebrának mindössze harminchét egyede él a világ tíz állatkertjében, egyetlen ismert, vadon élő populációja pedig legfeljebb háromszáz egyedet számlál a klímaváltozás és a túlzott legeltetés miatti élőhelyvesztés, valamint az orvvadászat miatt – indokolta a tenyészprogram indítását a szakember.

A program felállításában a debreceni állatkert is részt vesz, ennek keretében egy hároméves, Kevin névre hallgató csődört fogadtak Prágából.

Kevin jelenleg struccok társaságában tekinthető meg az állatkert Afrika-panorámakifutójában, de reményeik szerint háremet is kap a közeljövőben: a most megalakuló program célja ugyanis, hogy olyan stabil, életképes állatkerti állományt hozzon létre és tartson fent, amely a későbbiekben a vadonba történő visszatelepítésekre is alkalmas lesz.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Északnyugat-Kenyában, Északkelet-Ugandában és Dél-Szudán keleti részén őshonos szudán zebra legfőbb jellegzetessége, hogy rokonaihoz képest igen rövid sörénnyel rendelkezik. Sörényének nagy részét 2-3 éves korára elhullajtja, innen ered másik elnevezése, a sörénytelen zebra is.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam